Primul copil vine pe lume de cele mai multe ori din dorinta noastra asumata, de a deveni parinti. Sau pentru ca era timpul, sau familia ne intreba la aniversarea fiecarui an de casnicie si de fiecare Paste sau Craciun petrecut in familie cand avem de gand sa le oferim un nepotel. Sau pentru ca s-a intamplat si oricum ne doream un copil. De ce ne dorim insa al doilea copil? Uite ce spun psihologii.
Vrem o pereche – fetita si baietel
Cei mai multi dintre parinti isi doresc o pereche – fetita si baietel. Parca se completeaza mai frumos poza aceea in stil Kodak, la care ravnim cu totii in secret – el, ea, fetita lor ca o printesa si baietelul lor ca un erou de poveste, eventual un catel si o gradina, plus o masina mare, pentru concedii, ca doar de aceea s-au inventat ratele, nu?:)
Sa fie doi, sa se ajute
Planul suna bine in teorie. Dar ce te faci cu fratii si surorile care se detesta din prima zi si pana la maturitate sau care se indeparteaza, oarecum inevitabil, odata ce si-au facut fiecare familie, au copii, griji si rate proprii? In cele mai multe dintre familii exista gelozii intre frati, resentimente, niciodata marturisite sau spuse doar prin cabinetele psihologilor, unde se cheltuiesc averi, pentru a se uita de faptul ca intotdeauna sora mai mica a fost preferata sau ca sora mai mare avea cele mai frumoase rochite sau ca prietenii de familie le numisera frumoasa si desteapta.
Noi nu am avut frati
Asa cum ne dam copilul la balet, pentru ca pe noi nu ne-au putut duce parintii cand eram mici sau cum insistam ca cel mic sa fie cel mai bun fotbalist, pentru ca noi am sfarsit cariera inainte de a o incepe, din cauza vreunei accidentari, tot asa si acest sa aiba frati, ca noi n-am avut, si tare ne-ar fi prins bine cand s-a prapadit mama/tata nu este decat o incercare de a trasforma copilul in recuperatorul vietii noastre inchipuite si/sau pierdute. Copilul are propriul lui destin, nu trebuie sa preia un drum neterminat de catre mama sau de catre tata, pentru care sa aiba drept companion un fratior proiectat conform planului.
Ce vrem, de fapt
Psihologii spun ca de cele mai multe ori, atunci cand vrem al doilea copil, dorim de fapt o sansa de a face lucrurile mai bine. Vrem, intr-un fel, o variantaimbunatatita a ”modelului” pe care il avem deja, pentru caintre timp, l-am scapat din mana, sau vrem un al doilea copil pentru ca ne-am relaxat si ne dam seama ca am fi putut proceda altfel. Uneori, ne dorim sa avem un al doilea copil in incercarea de a repara relatia de cuplu. Metoda nu functioneaza insa – ne avertizeaza psihologii – iar ruptura in cuplu se va produce chiar mai devreme: nu e deloc usor sa cresti un copil intr-o relatie cu probleme, daramite 2!
sursa foto: www.pinterest.com