Pe la sase luni bebelusul tau este pregatit pentru primele alimente solide. Poate deja sa mestece si sa inghita alimente mai consistente decat laptele, iar papilele lui gustative sunt pregatite sa se adapteze la gusturi pe care pana acum le cunostea doar prin intermediul laptelui matern.
Semne ca beblusul e pregatit pentru diversificare
- A pierdut reflexul de extruziune (acela de a impinge alimentele cu limba afara)
- Isi tine capul singur, poate sta in fundulet, rezemat, fara sa fie sustinut.
- Si-a dublat greutatea de la nastere, are scaune regulate si sanatoase.
- Are deja unul sau mai multi dintisori
- Se trezeste mai des noaptea pentru a fi alaptat, ceea ce inseamna ca i-au crescut necesitatile calorice.
- Manifesta interes pentru ceea ce mananci tu, se uita pofticios in farfuria ta si chiar incearca sa se serveasca.
- Te anunta cand este plin, intorcandu-si capul de la biberon sau indepartandu-se de san. Acesta este un semnal ca bebelusul este in stare sa determine singur cantitatea de hrana care-i este necesara.
- Poate sa isi tina singur sticla de lapte cu mainile.
DE CE SA TII CONT
- Diversificarea alimentatiei bebelusilor se face in etape. Nu te astepta ca bebe sa consume de pe o zi pe alta un meniu solid.
- O data cu introducerea unor alimente, ii vei dezvolta copilului tau obiceiuri alimentare pe termen lung, asa ca este de dorit sa fie sanatoase. Gateste fara zahar si sare, evita sursele de potentiale alergii.
- Incepe la masa de pranz, nu seara sau dimineata. Sau, pentru beblusii alaptati artificial, care incep diversificarea la 5 luni, poti alege ca moment al primei mese solide gustarea de la ora zece dimineata.
- Respecta regula celor patru zile. Lasa intre alimentele nou introduce un interval de 4 zile, pentru a putea observa eventuale reactii adverse
- Nu incepe diversificarea cu suc de fructe. Este foarte irritant pentru stomac. Piureurile din legume sunt cele mai indicate pentru inceperea diversificarii, la fel ca si orezul, care are un risc allergenic scazut.
- Evita sa-I pui cereale in biberon, cu exceptia situatiilor in care medical pediatru iti recomanda. Aceasta formula nici solida, nici lichida ofera prea multe calorii, iar cel mic risca sa se inece, daca soarbe din biberonul cu tetina groasa.