Rinichii copilului sunt imaturi si nu pot procesa sarea precum cei ai unui adult. Prea multa sare in meniurile bebelusilor si copiilor afecteaza starea lor de sanatate pe termen lung. Uite cata sare are voie cel mic, in functie de varsta.
Consumul de sare in exces determina probleme cu presiunea si predispune copilul la o multime de boli, inclusiv astm, obezitate, cancer, osteoporoza, boli de inima. Nutritionistii atrag atentia asupra faptului ca obiceiurile alimentare din copilarie ne afecteaza pentru toata viata.
CATA SARE ARE VOIE?
In primele 6 luni, un bebelus nu are voie sa consume mai mult de 1 g de sare pe zi. Intre 6-12 luni, in meniul celui mic poate fi 1 g de sare/zi, intre 1-3 ani, juniorul poate consuma maxim 3 g de sare/zi, iar intre 7-10 ani sunt permise maxim 5 grame de sare pe zi. Aceste valori nu se refera insa la sare adaugata in meniuri, ci la intreaga cantitate de sare din alimente, legumele continand in mod natural sare/sodiu!
Tine cont de faptul ca atunci cand pregătești masa pentru cel mic, nu trebuie sa adaugi deloc sare alimentelor. Nu te teme ca mancarea lui nu va aeva gust. Daca pregatesti legumele la aburi sau le coci, in loc sa le fierbi, ele isi pastreaza continutul de minerale si gustul bogat si sarat (natural).
Cand cumperi pentru cel mic preparate din comert, borcanase cu piureuri din legume sau alte meniuri gata pregatite, verifica neaparat continutul de sodiu pe pe produs. Daca eticheta mentioneaza 0,5 g de sodiu la 100 de g, meniul este mult prea sarat pentru bebe.
Date ingrijoratoare
Studiile arata ca atat bebelusii, cat si juniorii consuma mult mai multa sare decat limita maxim admisa/zi. Cea mai recenta cercetare, efectuata anul acesta de profesorul Graham MacGregor si colegii sai de la Universitatea londoneza Regina Maria, pe un esantion de 340 de copii cu varste intre 0 -17 ani, a relevat ca 70% dintre copii mananca mult mai sarat decat ar trebui, si ca adolescentii consuma cu 50% mai multa sare fata de doza permisa zilnic.
Meniuri bogate in sare
2 felii de paine din comert ascund 1 g de sare, un covrig are 0,7 grame sare (si mult mai mult, daca are presarata sare grunjoasa deasupra!), un carnat mic contine intre 1 si 1,5 g sare, iar un castron mic cu cereale contine doza de sare permisa pe o intreaga zi unui junior!