Fiecare bebelus are propriul lui ritm de dezvoltare, spun medicii, care insista asupra faptului ca nu este bine ca un parinte sa faca tot felul de comparatii cu colegii de generatie ai copilului. Si totusi, cand se poate vorbi despre intarzieri in dezvoltarea bebelusului? Uite cand ar trebui sa te ingrijorezi.
Medicii vorbesc despre intarzieri in dezvoltare atunci cand un copil nu atinge pragul de achizitii considerate normale la o anumita varsta.
Dezvoltarea copilului este influentata de o multime de factori – prematuritatea, o boala, lipsa de interactiune cu parintii sau un mediu familial tensionat isi pun amprenta asupra dezvoltarii bebelusului si ii pot intarzia progresele.
Parintii se tem atunci cand bebelusul lor nu face anumite lucruri pe care copiii de varsta lui le fac, interpretand acest lucru ca fiind legat de inteligenta copilului. Dar intarzierile in dezvoltare sunt de cele mai multe ori cauzate de faptul ca bebelusul nu a fost suficient stimulat.
Ce ar mai trebui sa stie parintii este ca unii bebelusi pot face progrese mai mari la anumite capitole precum abilitatile motrice sau limbajul), in timp ce pot fi in intarziere la alte capitole.
In primele 3 luni, ti se pare ca bebelusul tau nu face mare lucru. Desi aceasta impresie este departe de adevar, totusi, e drept ca abia dupa 6 luni poti observa mult mai bine anumite progrese ale celui mic. Ce ar trebuie sa faca un bebelus care a ajuns la varsta de 9 luni:
- Isi tine singur capul, fara probleme
- Se poate intoarce singur de pe spate pe burta
- Isi ridica singur capul atunci cand este intins pe spate
- Reactioneaza la vocile cunoscutilor si fetele celor apropiati
- Se intide dupa jucarii
- Sta singur in fundulet
Dupa primele 9 luni, bebelusul face progrese foarte mari in departamentul abilitatilor motrice. Poate incepe sa mearga de-a busilea, dar nu trebuie sa te ingrijorezi daca al tau nu o face – lipsa mersului de-a busilea nu reprezinta un indiciu de intarziere in dezvoltare, unii copii merg, pur si simplu, direct la verticala, sarind peste etapa taratului pe jos.
In preajma primei aniversari, bebelusul tau reactioneaza mult mai bine la comportamentele celor din jur, are reactii sociale, face cu mana de pa-pa, participa activ la anumite jocuri cu parintele (jocul de-a v-ati ascunselea il fascineaza in aceasta perioada, reprezentand un mod simplu prin care el intelege principiul permanentei obiectelor).
Cand sa te ingrijorezi
In general, un parinte simte cand ceva e in neregula cu copilului lui. Daca a trecut de 8-9 luni si nu reactioneaza in vreun fel cand ii vorbesti, daca iti evita privirea, daca nu ii face placere contactul fizic, ba chiar plange atunci cand este atins si tinut in brate sau cand i se vorbeste, e este posibil ca cel mic sa aiba o intarziere in dezvoltare sau sa sufere de anumite afectiuni neurologice.
Lipsa de reactie la stimuli poate fi si un semn de afectiune ORL – daca in timpul unei furtuni sau la zgomote puternice bebelusul tau nu reactioneaza, mergi de urgenta la un specialist.
Ai grija si la infectiile urechii – otitele recurente din primele luni de viata afecteaza auzul si, ca o consecinta, si dezvoltarea limbajului!