Stiai ca in perioada intrauterina, cea in care se dezvolta creierul copiilor, apar cca 250.000 neuroni noi la fiecare minut? Dupa nastere, creierul creste extrem de rapid, dublandu-si volumul si atingand aproape 60% din marimea unui creier adult pana cand bebelusul implineste un an!
Uite ce sa mai stii despre creierul bebelusului
Creierul este organul care consuma inca din coplarie cel mai mult din nutrientii pe care ii luam din hrana si este mai misterios pentru stiinta decat orice alt organ din corp. Creierul foloseste un sfert din toata cantitatea de oxigen si glucoza a organismului – resurse pe care sangele le transporta prin corp dupa ce a extras substantele nutritive din mancare. Nu uita, deci: ceea ce mancam si aerul pe care il respiram ajung in proportie covarsitoare in creier si abia apoi in restul corpului…
La varsta gradinitei, creierul copilului atinge in dimensiune creierul unui adult, dar dezvoltarea conexiunilor neuronale nu este completa pana la varsta de 20 + de ani.
Copii mici sunt ca niste bureti, “absorb” totul cu o rapiditate si usurinta uimitoare. Bebelusul se naste cu peste 100 de miliarde de celule in creier, iar la 3 ani, creierul unui copil este de 2 ori mai activ decat al parintelului sau.
Nu exista doua creiere identice, asa cum nu exista doua persoane identice.
Bebelusii nu au dezvoltat cortexul prefrontal – asa numita zona ”executiva”, care joaca un rol important in reglarea emotiilor si comportamentului, prin anticiparea consecintelor actiunii noastre si organizarea comportamentului directionat spre un scop. Asa ca parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze ca isi alinta prea tare copilul cand il iau mereu in brate sau ca acestia i-ar putea santaja emotional.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand un bebelus imita expresiile parintilor in primele saptamani de viata, imitatia ii induce celui mic stari asemanatoare cu cele resimtite de parintii lui.
Desi interactiunea cu parintii este modalitatea cea mai importanta prin care un bebelus invata, prea multa interactivitate oboseste creierul bebelusului. Acesta este, de altfel, si unul dintre motivele pentru care bebelusii au nevoie de atat de mult somn. Suprasolicitat de stimuli externi, creierul bebelusului are nevoie de foarte multa odihna pentru a procesa informatiile.
In jurul varstei de 7 luni un bebelusul poate descifra emotiile celor din jurul lui folosind acelasi proces mental ca al unui adult.