Cu totii am trecut prin asta: bebe doarme linistit toata noaptea si, prin urmare, si restul familiei. Si apoi, din senin, dulcele bebelus sta treaz cu orele, sau se trezeste foarte des. Ce s-a intamplat? Mona Ciurezu (consultant certificat in somnul copilului) iti spune ce sa stii despre regresia somnului.
Ce este regresia somnului? Aceasta expresie este folosita sa descrie perioadele de timp in care copilul (care altfel dormea bine) incepe sa aiba neobisnuite treziri in timpul noptii si chiar se confrunta cu probleme la adormire.
Vestea buna e ca regresiile somnului dureaza intre doua si sase saptamani, iar apoi somnul revine la normal la fel de brusc cum s-a schimbat.
Incidenta cea mai mare a acestui fenomen are loc in jurul urmatoarelor varste: 4 luni, 8 si 12 luni de viata. In cazul ultimelor doua varste, poate sa existe o variatie naturala de 1-2 luni, in functie de dezvoltarea copilului.
Regresiile somnului nu sunt distractive pentru nimeni, mai ales daca de-abia incepusesi sa te bucuri de un somn care dura toata noaptea. Adesea, parintii nici nu-si dau seama ca despre asta este vorba, decat dupa ce copilul face primii pasi sau incepe sa mearga de-a busilea.
In timpul acestor saptamani de nesomn, incearca sa-ti amintesti ca si copilul tau este la fel de obosit si de confuz ca si tine. Va avea nevoie de mai multa mancare, de mai multe imbratisari.
Haide sa facem si o trecere in revista a fiecareia dintre aceste regresii:
Regresia de la 4 luni – cea mai cunoscuta, mai ales ca varsta de 4 luni este un punct cu multe repere importante de dezvoltare:
- Saltul mental din saptamana a 19-a: cand se trezeste noaptea, vrea sa se regaseasca in aceleasi conditii in care s-a culcat. A adormit leganat in brate? Asa vrea sa fie si acum. Asocierile de somn pe care a inceput sa si le formeze la 6-8 saptamani de viata ii pot influenta somnul in sens negativ sau pozitiv abia acum, la 4 luni.
- Maturizarea ceasului biologic, reglarea ritmului circadian, laolalta cu a productiei de melatonina, hormonul somnului, care face ca organismului bebelusului sa functioneze in conditii de predictibilitate. Ora de trezire nu trebuie sa-i varieze cu peste 30 de minute, iar orele de somn de ziua trebuie sa fie in aceleasi intervale orare. La aceasta varsta, copilul poate sta treaz maximum 1,5-2 ore, fara sa primeasca adrenalina suplimentara.
- Structurarea noptii: somn profund in prima parte si o cantitate mai mare de somn superificial in a doua parte. De aceea, in cele mai multe cazuri (daca nu este extrem de obosit), bebe doarme mai bine in prima parte a noptii si apoi se trezeste din ora in ora, uneori chiar mai des.
- Rasucirile si intoarcerile de pe o parte pe alta, pe care vrea sa le exerseze pana adoarme si atunci cand informatia se muta din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata.
- Copilul devine si mai sociabil (ei devin sociabili de la 2 luni, insa, pe masura ce cresc, acest lucru se accentueaza) si mai atent la stimulii din jur, ceea ce ii poate influenta negativ somnurile de zi. Acestea, la randul lor, influenteaza somnul de noapte.
- Regresia de la 8 luni se poate intampla oricand intre 8 si 10 luni de viata. Desi copilul are parte de o dezvoltare mentala mai puternica decat la 4 luni, este acum mai matur si poate face fata mai bine acestei perioade. Aceasta tranzitie poate coincide cu mersul de-a busilea, cu dezvoltarea limbajului.
- Regresia de la 12 luni il afecteaza si mai putin, insa ii poate influenta somnurile de pranz, copilul luptandu-se cu mersul la somn. Cei mai multi asociaza aceasta regresie cu inceputul mersului.
Regresiile somn depind, ca forma de manifestare, de temperamentul copilului, de controlul intern al sau, dar si de asocierile de somn insusite. Un copil care adoarme singur este mai putin afectat de aceasta regresie, caci se poate culca la loc singur.
Atentie! Daca regresiile dureaza mai mult de doua saptamani, ele pot deveni un obicei si bebe poate ajunge sa fie extrem de obosit.