Nasterea vaginala aduce odata cu ea o serie de temeri referitoare la incapacitatea de a face fata efortului depus in timpul expulzarii fatului, dar si in travaliu.
De aceea, multe dintre noi incercam sa diminuam durerile facerii prin anestezie. Cu toate acestea, nu multe sunt cele care cunosc efectele secundare ale acestui tip de anestezie.
Cu toate ca gradul de diminuare a durerilor din timpul travaliului este mai mare, se poate spune ca nu toate mamicile care opteaza pentru acest gen de anestezie se simt pe deplin fericite intrucat doreau sa traiasca efectiv aceste clipe, ce nu vor mai putea fi rememorate.
Au existat situatii destul de frecvente in care mama a devenit hipotensiva, acest lucru conducand catre o scadere a batailor inimii fatului.
Febra se numara printre cele mai frecvente efecte secundare ale anesteziei epidurale. In acest caz, medicii ii vor putea prescrie mamei un tratament cu antibiotic intrucat este suspecta de infectii. Manifestand o stare febrila destul de ridicata, mamica nu va avea aceeasi capacitate de a impinge bebelusul in exterior, de cele mai multe ori medicii fiind nevoiti sa recurga la anumite instrumente de nastere precum forceps, vacuum extractor sau chiar la cezariana.
Odata cu administrarea anesteziei, multe femei se simt mult prea obosite sa mai circule, ramanand in pat pe toata durata nasterii.
Incapacitatea de a urina, greata, varsaturile, frisoanele, ameteala, mancarimi sunt alte simptome destul de neplacute ce pot fi resimtite pe toata perioada administrarii.
Nici bebelusul nu scapa nevatamat. Cel mai frecvent s-au demonstrat scaderi ale ritmului cardiac ale acestuia, dar si prezenta unei stari de oboseala in momentul nasterii. Nu putem nega faptul ca multi bebelusi au primit scorul Apgar intre 7 si 10 in functie de abilitatea de a se adapta noilor cerinte ale mediului in care tocmai au pasit.