Nimeni nu se asteapta sa stai ultimele luni din sarcina inchisa in casa, dar trebuie sa tii cont de cateva precautii suplimentare atunci cand pleci la drum insarcinata fiind.
Cand mergi cu masina
Daca nu ai o sarcina cu probleme, poti conduce linistita pana in ultima zi de sarcina sau cat iti permite burtica. Este foarte important sa folosesti centura de siguranta – care trebuie plasata imediat sub sani, deasupra si dedesubtul burticii
Airbag-ul trebuie lasat activat, in caz de impact, beneficiile depasind riscurile dezactivarii airbag-ului. Ai grija sa repozitionezi volanul pe verticala, astfel incat, in cazul in care airbag-ul s-ar deschide, sa nu loveasca frontal burtica.
Daca suferi de rau de masina, accentuat de starile de greata caracteristice sarcinii, vorbeste cu medicul sa vezi ce remediu este mai potrivit. Evita plasturii sau tabletele cu scopolamina – pot provoca reactii adverse (ameteli, oboseala extrema, confuzie), care-ti pot pune in pericol viata la volan. Cele mai potrivite ar fi bratarile antivomitive care folosesc principiul presopuncturii si pot fi folosite fara griji si de catre viitoarele mamici.
Cand mergi cu avionul
In primele saptamani de sarcina este contraindicat sa mergi cu avionul. Dupa saptamana 14, daca sarcina descurge fara probleme, poti calatori, dar este bine sa ceri oricum acordul medicului tau. In ultimul trimestru de sarcina, dupa saptamana 28 este de preferat sa nu calatoresti. Unele companii aeriene au restrictii in acest sens si cer scrisoare de la medicul care te are in urmarire. Intereseaza-te care sunt conditiile de calatorii pentru gravide pentru compania cu care vrei sa calatoresti. NU ai voie sa te urci in avion daca ai sarcina multipla, suferi de diabet sau hipertensiune arteriala, ai avut o nastere prematura sau ai un risc de tromboza venoasa.
In avion, pe timpul calatoriei este bine sa porti sosete medicinale, sa te ridici la fiecare ora si sa faci cativa pasi si sa tii talpile ridicate de la sol, sprijinindu-le pe ceva, astfel incat sa nu presezi coapsele prea tare de scaun.
Cand pleci la drum
- Alege-ti destinatia tinand cont si de facilitatile medicale din zona. Intereseaza-te unde este cel mai apropiat spital chiar daca este o deplasare de serviciu si nu ai vreun cuvant de spus asupra destinatiei.
- Intereseaza-te de conditiile de siguranta alimentara din zona in care mergi. De preferat, pentru a evita orice probleme, ar fi sa nu consumi fructe si legume crude si sa eviti sa bei apa altfel decat imbuteliata.
- Intereseaza-te de asigurarea de sanatate cea mai potrivita pentru situatia ta – nu orice asigurare acopera toate costurile in caz de spitalizare sau alte interventii pentru femei insarcinate!