Pielea unui bebelus este plina de imperfectiuni. Pete, roseata, iritatii si chiar acnee. Uite ce cauzeaza principalele probleme de piele la bebelusi si cum poti sa le tratezi.
Eritemul de caldura
Eritemul de caldura sau milaria eritematoasa cum mai este cunoscut (si care suna mult mai inspaimantator) este cauzat de blocarea porilor glandei sudoripare, care nu pot face fata supraincalzirii. Din cauza blocajului, transpiratia este retinuta in piele si cauzeaza aparitia micilor pustule rosii.
Ce ai de facut? Nu imbraca prea gros copilul si foloseste atunci cand il imbraci mai multe straturi, astfel incat sa il poti dezbraca usor la nevoie. Ca regula generala, un bebelus trebuie sa aiba un singur strat in plus de imbracaminte fata de un adult (si acesta sa nu fie o geaca, desigur).
Dermatita de scutec
Dermatita de scutec apare in zona inghinala, fiind cauzata de mai multi factori. Scaunele si urina acida (ca urmare a schimbarii alimentatiei sau a infectarii cu o bacterie sau o ciuperca) ataca pielea, iar caldura si umezeala din zona de scutec favorizeaza inmultirea rapida a bacteriilor. Netratata sau tratata prost, iritatia de scutec se poate suprainfecta.
Ce poti face: curata zona inghinala dupa fiecare scaun, cu apa calda si sapun dermatologic, fara sa folosesti servetele umede care contin conservanti si parfum. Dupa spalare, ususca zona tamponand, nu frecand pielea.
Lasa copilul cat mai mult timp in funduletul gol, daca temperatura o permite, pentru ca pielea sa respire.
Evita sa folosesti pudra de talc – in afara de faptul ca ea contine niste particule suspecte de declansarea cancerului, usuca mult pielea, producand mici crapaturi in care se acumuleaza si se inmultesc bacterii.
Dermatita de scutec apare si un urma unui tratament cu antibiotice, care distruge flora intestinala benefica. Daca cel mic trebuie sa urmeze un tratament antibiotic, ai grija sa il faci sub protectie digestiva, administrandu-i si suplimente de probiotice.
Dermatita seboreica
Micile cojite de pe pielea capului par ca nu vor trece vreodata. Desi nu este grava in sine, dermatita seboreica poate provoca mancarimi la nivelul scalpului, creand o stare de disconfort bebelusului.
Ce poti face? Foloseste doar sampoane din game dermatologice, special create pentru aceasta problema.
O data la o saptamana, maseaza usor pielea capului cu ulei de masline si dupa baita perie bine perisorul, masand scalpul, pentru a indeparta cojitele.
Adauga in apa de baie ulei din arbore de ceai, cunoscut pentru proprietatile sale antiiritante si care ajuta la reglarea productiei de sebum, ce cauzeaza aceasta problema.
Acneea bebelusului
Foarte multi bebelusi au acnee, spre disperarea mamicilor incepatoare. Acest lucru este cauzat de expunerea bebelusilor la hormonii mamei. Sugarii pot avea mici pustule albe pe nas sau la baza nasului (dar nu numai), acestea fiind de fapt mici acumulari de ulei cauzate de hiperplazia glandelor sebacee, a caror actiune a fost stimulata de hormonii materni. Acneea bebelusului poate fi mai pronuntata in primele 4 saptamani din viata celui mic, dar dispare spontan, fara tratament, in primele 6 luni de la nastere.