Cu o fetita, lucrurile par mai usoare. Mamicile de baieti nu sunt pregatite insa pentru cateva probleme intime care pot aparea in primele luni de viata.
Mamicile incepatoare sunt foarte ingrijorate sa vada la nou-nascutul lor baietel ca scrotul este foarte umflat.
Hernia inghinala si hidrocelul provoaca inflamarea sacului scrotal in egala masura. Hidrocelul este este sacul de lichid localizat in sacul scrotal. Lichidul nu creeaza vreo problema bebelusului si se resoarbe in timp. Unii medici prefera inca sa inlature lichidul din sacul scrotal folosind un ac, dar cei mai multi specialisti considera procedura inutila (si invaziva).
Hernia inghinala poate fi si ea vinovata pentru umflarea sacului scrotal. Herniile apar la nou-nascuti in special in urma unor episoade de plans viguros.
Testicule necoborate
Destul de frecvent, mamicile de baietei observa ca unul sau ambele testicule nu au coborat din scrot. Asta se intampla de obicei din cauza faptului ca sunt blocate in canalul inghinal.
Afectiunea este intalnita la aproximativ 3 – 5 % dintre nou-nascutii la termen si intr-un procent mult mai mare la bebelusii nascuti prematur (aproape 40% dintre acestia prezinta la nastere un testicul necoborat). Nu se cunosc cauzele ce determina aceasta afectiune, dar la peste jumatate dintre acesti copii, testiculul va cobori de la sine, pana la varsta de 6 luni, fara vreo interventie terapeutica. In cazul in care acest lucru nu se intampla, medicul va decide ce investigatii suplimentare se impun – de obicei se recomanda ecografie abdominala, RMN sau tomografie computerizata abdominala, investigatii cu ajutorul carora se stabileste pozitia in abdomen a unui testicul necoborat si se estimeaza oportunitatea unei proceduri chirurgicale.
Tratamentul hormonal, recomandat in trecut de unii medici, se considera astazi ineficient in cazul in care unul sau ambele testicule sunt necoborate, dar mai ales periculos, prin efectele secundare pe care le poate avea.
Fimoza
In unele culturi, circumcizia este o practica prin care se previne balanita, infectia localizata la nivelul preputului, precum si fimoza (incapacitatea de retractare a preputului). Aceste probleme pot provoca inflamatia preputului si blocarea canalului urinar.
Daca circumcizia nu este de luat in calcul, parintii trebuie sa inceapa un program de igiena a preputului inca din primele sapatamani de viata.
Operatiuna de tractionare a preputului trebuie efectuata cu atentie, o data pe saptamana, fara a forta, pentru a spala zona bine cand cel mic este la baita.
Daca preputul este atat de strans incat nu poate fi tras, aceasta situatie necesita interventia medicului.
Orice nelamurire sau problema ai avea in legatura cu igiena si problemele intime la baietei trebuie discutata imediat cu medicul.