La sfarsitul celor 9 luni de sarcina doar 5-6 dintre kilogramele pe care le iei in timpul sarcinii sunt ale bebelusului – greutatea cu care se naste cel mic (in medie, 3,2 si 3,7 kilograme), placenta (care cantareste si ea aproape un kilogram) si lichidul amniotic, care te ingreuneaza cu aproape 1 kilogram.
Restul de kilograme pe care le pui in plus in timpul celor 9 luni sunt folosite de corpul tau la pregatirea pentru nastere. Uterul isi mareste mult volumul, iar volumul de sange si fluide din organism creste (ceea ce se traduce prin alte 2,4 kg). In plus, sanii se maresc considerabil, pentru a putea produce laptele care va hrani bebelusul, si cantaresc cu aproape jumatate de kilogram in plus.
In rest, in functie de stilul de viata al mamei, acumularea de kilograme in timpul sarcinii este mai mica sau mai mare.
Cat te ingrasi in sarcina?
In primul trimestru nu ar trebui sa iei mai mult de 3 kilograme in greutate. Cresterea in greutate este mai accentuata in trimestrul al treilea de sarcina, cand poti acumula cam 300 g pe saptamana, chiar mai mult, daca nu-ti supraveghezi atent alimentatia.
Daca inainte de a concepe, indicele tau de masa corporala are valori normale (undeva intre 18,5 si 24,9), in conditiile unei diete sanatoase vei lua in greutate intre 11 si 16 kilograme.
Daca esti prea slaba inainte de a concepe (adica ai un indice de masa corporala sub 18,5), ar trebui sa iei in greutate intre 13 si 18 kilograme, pentru sanatatea ta si a bebelusului.
Daca erai supraponderala inainte de a ramane insarcinata (adica indicele tau de masa corporala era de 30 sau mai mare), nu ar trebui sa iei in timpul sarcinii mai mult de 11 kilograme, pentru a nu pune in pericol sanatatea bebelusului si a nu risca o nastere prematura si complicatii legate de diabetul gestational.
In cazul unei sarcini multiple, este considerata normala o greutate in plus de pana la 20 de kilograme. Prea multe kilograme in plus pot provoca probleme atat pentru tine (tensiune crescuta, preeclampsie, diabet gestational, probleme ale articulatiilor, hemoroizi, infectii urinare sau postpartum etc), cat si pentru bebelus, care se poate naste cu probleme cardiace, defecte de tub neural sau risc crescut de diabet.
Cum sa tii kilogramele sub control
Cea mai buna metoda de a tine greutatea sub control este sa fii foarte atenta la alimentatia ta.
– nu ceda asa-numitelor pofta de sarcina, considerate de multi doar un pretext pentru un dezmat culinar
– tine la indemana gustari santoase pentru momentele in care te loveste foamea sau vrei sa combati senzatia de greata. Stai departe de pateuri, prajituri si chipsuri, care nu aduc decat calorii goale pentru tine si bebe, si inlocuieste-te cu batoane de legume sau cu fructe, bogate in minerale, vitamine, calciu si fier, esentiale pentru buna dezvoltare a bebelusului.
– fii activa – mergi la inot, la cursuri de gimnastica prenatala, clase de yoga pentru gravide, plimba-te in fiecare zi. Miscarea te ajuta sa te mentii in forma, dar si sa pregatesti musculatura pentru nastere. Mamicile active au un travaliu mai usor si nasc bebelusi mai sanatosi – arata studiile.
sursa foto pregnancy.lovetoknow.com