Nu te surprinde cand iti auzi sotul sforaind, dar cand bebelusul scoate acele sunete, dupa prima secunda de amuzament, ingrijorarea te incolteste: e normal sa sforaie?
Cel mai adesea bebelusul tau sforaie pentru ca are narile infundate. Curata-i bine nasul, cu ser fiziologic sau solutie salina si o pompita speciala.
Efectueaza aceasta operatiune dupa baie, cand oricum secretiile sunt lichide datorita aburilor de la apa. Pe timpul noptii foloseste un umidificator in camera copilului, in special in perioadele in care in camera functioneaza si vreun calorifer sau o aeroterma (ce usuca foarte tare aerul).
Indeparteaza orice alergen din camera celui mic – animalutele din plus colecteaza o multime de praf si acarieni care pot infunda nasul celui mic si-i declanseaza alergii.
Cand e sforaitul periculos
Pe masura ce bebelusul creste si caile respiratorii se maturizeaza, episoadele de sforait ar trebui sa se rareasca. Daca acest lucru nu se intampla, vorbeste cu pediatrul care va recomanda investigatii de specialitate. El sau un medic orelist trebuie sa verifice daca pasajul nazal este blocat de ceva sau daca exista vreo deformare la nivelul cailor aeriene sau vreo deviatie de sept, care impiedica aerul sa circule normal si cauzeaza sforaitul.
De multe ori sforaitul este cauzat si de amigdalele marite si inflamate, dar acest lucru se intampla mai rar in cazul bebelusilor, fiind un fenomen mai des intalnit la juniorii intre 2-4 ani.
O alta posibila cauza pentru care bebelusul sforaie ar putea fi laringomalacia – cartilajul care in mod normal lasa caile respiratorii deschise nu este suficient de matur, iar acest lucru poate declansa episoadele de sforait. Pe masura ce bebelusul creste si acest cartilagiu se maturizeaza problema sforaitului se rezolva de la sine.
Alte motive pentru care bebelusul sforaie
Episoadele de apnee provoaca si ele sforaitul. Apneea obstructiva impiedica circulatia aerului prin caile respiratorii si provoaca scurte pauze in respiratie. Cand bebelusul respira din nou, emite un zgomot asemanator sforaitului. Episoadele de apnee sunt mai frecvente in cazul bebelusilor suferind de afectiuni orl sau care au amigdalele si vegetatiile adenoide (polipii) mariti. Bebelusii supraponderali sunt si ei mai predispusi la episoade de apnee.
Ce poti face
In afara de curatarea cu regularitate a nasului bebelusului, in special in perioadele in care este racit, de ajutor in cazul in care cel mic sforaie este si schimbarea posturii in timpul somnului. Cei mai multi dintre bebelusi sforaie atunci cand dorm pe burtica sau pe spate, dar dorm lin si nu scot un sunet cand sunt intorsi pe lateral.
Ca regula generala, bebelusul nu ar trebui oricum sa doarma pe burtica, din cauza riscului de sindrom de moarte subita. Cea mai buna pozitie de somn este pe spate, dar dormitul pe lateral este alternativa recomandata si aprobata de medici pentru bebelusii care sforaie, pentru ca ei sa poata avea un somn odihnitor.