Ca si in cazul alaptarii, este foarte important ca atunci cand il hranesti pe cel mic cu biberon sa stai confortabil si sa-l pozitionezi corect pentru masa.
Bebelusul trebuie pozitionat intr-un unghi cat mai aproape de 90 de grade, sprijinit de bratul tau. Nu-i da sa suga cand este culcat aproape orizontal – inghite prea mult aer, creste riscul de regurgitare si cel ca resturi de lapte sa se scurga inspre urechea interna, favorizand declansarea unui episod de otita.
Inainte de a incepe masa, scoate si prinde la loc tetina. Daca este prinsa prea tare, nu permite patrunderea aerului in biberon, iar bebe suge in gol.
Tine biberonul inclinat in asa fel incat tetina sa fie mereu plina cu lapte, astfel incat bebe sa nu inghita prea mult aer.
Foloseste momentul in care face o pauza in supt, pentru a-l aseza sa eructeze. Daca il intrerupi tu cand el si-ar mai dori sa suga va iesi cu plans.
In primele zile, masa la biberon poate dura si 40 de minute (cu 10 minute pauza de eructat), dar pe masura ce micutul capata experienta si putere, pentru a suge mai viguros, ar trebui sa isi termine portia de lapte in cam 25-30 de minute.
Daca suge foarte greu este posibil ca orificiul tetinei sa fie prea mic sau infundat cu resturi de lapte de la masa trecuta. Mare atentie la sterilizare si curatarea tetinelor, resturile de lapte ramase in biberon sau tetina favorizeaza inmultirea rapida a bateriilor, pe care bebe le va inghiti la masa urmatoare.
Daca bebe a terminat laptele repede si plange ii poti da un supliment. Dar nu exagera, pentru ca risti sa supraalimentezi copilul. Ce trebuie sa stii insa e ca uneori cel mic plange cand s-a terminat biberonul nu pentru ca ii este foame neaparat, ci pentru ca nu mai poate suge. Ii poti prelungi bucuria dandu-i o tetina cu orificiu mai mic sau o suzeta dupa masa.
Imediat dupa masa, clateste tetina si biberonul cu apa rece, pentru a indeparta cat mai bine resturile de lapte si apoi pregateste-le pentru sterilizat. Nu uita sa cureti si sterilizatorul in fiecare zi. Nu folosi pentru stergerea biberoanelor si tetinelor (sau a sterilizatorului) carpe de bucatarie, sunt pline de microbi. Fa-ti un stoc de prosoape de hartie, de unica folosinta.
De ce sa mai tii cont
- Nu incalzi biberonul la microunde – caldura nu se distribuie uniform si risti ca cel mic sa se oparasca.
- Pune in schimb biberonul cu lapte sub un jet de apa fierbinte sau cufunda-l intr-un vas cu apa clototita, timp de 1 minute. Verifica temperatura laptelui inainte de a-l da copilului – picura cativa stropi pe partea interioara, la incheietura mainii.
- Nu reincalzi laptele daca cel mic se opreste din mancat – creste rapid numarul de bacterii si poti provoca deranjamente stomacale.
- Foloseste instructiunile stabilite de producator pentru prepararea formulei, daca il hranesti cu formula. Nu dilua formula si nici nu adauga mai multa, in scopul de a-i oferi mai multi nutrienti.
sursa foto: www.sheknows.com