Daca am stoarce toata apa din creier, am descoperi ca 60% din masa lui este formata din grasimi, ce contin acizii grasi Omega-3. Acestea, supranumite si grasimile inteligentei, adevarate caramizi ale creierului, sunt acizi grasi nesaturati, din gama Omega-3, pe care corpul nu-i poate sintetiza.
INFORMATII: INGRID DUMITRESCU
Datorita calitatii sale exceptionale, Uleiul din Ficat de Cod pentru copii LYSI se poate administra chiar si copiilor foarte mici, dupa diversificarea hranei. Gustul bun si administrarea usoara a lichidului, cu lingurita, il face accesibil atat copiilor, cat si persoanelor cu sensibilitate la inghitire sau persoanelor varstnice. Uleiul din Ficat de Cod pentru copii LYSI este important si pentru continutul de vitamine, lipsa Vitaminei D avand drept consecinta mai multe afectiuni ale copilariei: rahitism, anemie carentiala feripriva, intarziere in dezvoltarea neuromotorie si cognitiva, scaderea imunitatii generale, functionarea plamanilor.
In cazul in care celulele corpului uman si ale creierului sunt lipsite de acesti acizi grasi esentiali, de care au nevoie pentru a creste si a functiona, ele ii vor inlocui cu alte grasimi similare, dar care sunt daunatoare, si care le vor diminua functiile.
Cele mai „rele” grasimi pentru functionarea creierului sunt cele hidrogenate sau partial hidrogenate si grasimile trans, care, in exces, inlocuiesc grasimile Omega-3. Un exces de grasimi rele este asociat cu inflamatia, colesterolul rau si cu placa ateromatoasa.
Grasimile „inteligente” sunt necesare inca din perioada prenatala, cand femeile au nevoi crescute de acizi grasi Omega-3 atat pentru sanatatea proprie, cat si a copilului, dar si dupa sarcina, in perioada alaptatului.
In ultimul trimestru de sarcina, se definitiveaza formarea creierului copilului, a retinei si a sistemului nervos, pe baza rezervelor de Omega-3 ale mamei. Daca aceste rezerve sunt sarace, pot aparea carente in dezvoltarea copilului, iar epuizarea lor completa poate duce la depresia postpartum a mamei. Adesea, copiii nascuti prematur si cei cu o dezvoltare intrauterina incetinita au la nastere o cantitate sanguina redusa de acizi grasi Omega-3.
Dezvoltarea creierului bebelusului este mai rapida in timpul primului an de viata, cand se tripleaza in marime. In aceasta etapa de crestere rapida a sistemului nervos central, creierul foloseste 60% din energia totala consumata de copil, iar 50% din caloriile zilnice ale micutului provin din grasimi.
Ce sa stii despre DHA si
- Copiii cu o dieta saraca in DHA au o dezvoltare mai redusa a creierului si o acuitate vizuala diminuata.
- Inteligenta si performantele cognitive ale copiilor alaptati la san par a fi mai crescute comparativ cu ale sugarilor alimentati cu diverse formule de lapte, fapt atribuit in mare parte continutului crescut de DHA al laptelui matern.
- In culturile in care dieta este bogata in acizi grasi Omega-3 (ca in cazul eschimosilor), incidenta de boli degenerative ale sistemului nervos central si de boli cardiovasculare este mai mica.
- Declansarea sindromului deficientei de atentie este favorizata si de o dieta saraca in acizi grasi esentiali.
Nu toate grasimile sunt rele
Necesarul de lipide al copiilor, in special al celor mici, este mult mai mare decat al adultilor. Cu cat copilul e mai mic, cu atat necesarul de lipide – proportional cu greutatea corporala – e mai mare. In laptele matern, lipidele reprezinta 50-55% din valoarea energetica. Circa 40% din sporul
ponderal al sugarului de pana la patru luni il constituie acumularea de lipide. Intre doi si trei ani, lipidele inseamna doar 3% din sporul ponderal. Compozitia acizilor grasi din lipidele laptelui matern: circa 50% acizi grasi nesaturati; 40% mononesaturati; 10% polinesaturati – esentiali.
Adolescentii au tendinta de a manca o multime de produse alimentare cu grasimi saturate si hidrogenate, „junk food”, iar sportivii limiteaza aportul de grasimi, cu scopul de a se mentine in forma.
Dar nu toate grasimile trebuie eliminate, deoarece creierul tanar are nevoie de mai mult peste si de mai putini cartofi prajiti. Vitaminele liposolubile au nevoie de grasimi pentru a fi metabolizate, iar formula ideala de Omega-3 si vitamine D si A, cu o mare biodisponibilitate, se gaseste in uleiul din fi cat de cod, care cumuleaza beneficiile grasimilor si vitaminelor pentru creier, oase si dinti sanatosi.
Asadar, nivelul sanguin crescut de DHA are un impact pozitiv asupra functionarii creierului, creste capacitatea de concentrare, vitalitatea, rezistenta la efort si la stres, combate depresia si oboseala cronica, stabilizeaza dispozitia si incetineste degradarea celulei nervoase. Omega-3 contribuie la dezvoltarea armonioasa a creierului copilului, prin stimularea functiei cognitive, imbunatatirea atentiei, ameliorarea defi citului de atentie si diminuarea manifestarilor extreme.
De ce ai nevoie de suplimente?
A manca peste este de multe ori prea putin pentru a avea un aport sufi cient de Omega-3. Pestele provine din surse necontrolate, nu poate fi purifi cat, iar prin expunere la temperaturi crescute, o
mare parte din acizii grasi polinesaturati Omega-3 se descompun. Pe de alta parte, copiii nu pot manca o cantitate suficienta de peste pentru a-si acoperi necesarul crescut de Omega-3.
Uleiurile vegetale contin acidul gras Omega-3 ALA (acid alfa linoleic), care in organismul adult se transforma in EPA, iar apoi, in DHA. Dar organismul copiilor mici nu poate transforma ALA in EPA, respective DHA.
De aceea, a lua ulei de peste zilnic ar putea redeveni o terapie traditionala. Spre norocul copiilor nostri insa, preparatele moderne au un gust mult mai placut decat ne amintim din propria noastra copilarie!
STIAI CA?
- Un raport ideal pentru metabolismul nostru este de 1:1 Omega-3: Omega-6.
- Consumul real de Omega-6 este de circa 20 de ori mai mare, ceea ce constituie un factor proinfl amator.
- Omega-3 are efecte antiinflamatorii la nivelul creierului, al inimii si articulatiilor, sistemului digestiv si pielii, in special.