Pe vremuri, se credea ca bebelusii care plang mult sunt posedati de diavol, ca sunt pedepsiti pentru pacatul originar sau ca sunt nefericiti pentru ca tatal nu a vrut sa ii recunoasca. Astazi, folosim cuvantul colici ca explicatie pentru episoadele de plans care dureaza mai multe ore pe zi si care se petrec cam in acelasi interval orar. Dar care este adevarul despre colici?
INFORMATII: INGRID DUMITRESCU
Exista mai multe teorii despre colici sau colice, asa cum mai sunt denumite episoadele de plans care apar de prin a doua saptamana de viata a bebelusului si ating apogeul in jurul varstei de trei luni. Unii specialisti afi rma ca cei mici sufera de aceste dureri abdominale din cauza imaturitatii sistemului digestiv si acumularii de gaze. Insa teoria nu raspunde si la intrebarile de ce episoadele de colici nu se declanseaza din primele zile de viata si de ce bebelusii par sa se opreasca din plans la fel de brusc cum au inceput.
Alte explicatii pentru aparitia colicilor sustin ca sistemul nervos al bebelusului este imatur si nu poate procesa noianul de informatii de peste zi. Expus la zgomote, lumini, chipuri diferite (mai ales in primele luni, cand micutul reprezinta o noutate si un motiv de mare mandrie pentru familie), bebe este coplesit la fi nalul zilei, iar plansul reprezinta singura lui modalitate de a se descarca.
Adeptii unei alte teorii sunt de parere ca episoadele de colici sunt provocate, pur si simplu, de oboseala si ca disparitia lor dupa varsta de opt saptamani are legatura cu faptul ca, dupa primele luni de viata, bebelusul reuseste sa isi stabileasca tiparele de somn-veghe (ritmul circadian) si sa se odihneasca sufi cient de bine pe timpul noptii.
Anxietatea mamei este un alt suspect pe lista de vinovati pentru aparitia colicilor.
Cercetatorii vorbesc despre cordonul ombilical emotional, care o leaga puternic pe mama de bebelus in primele luni dupa nastere, si despre faptul ca cel mic preia toate emotiile si anxietatile acesteia, ceea ce i-ar provoca episoadele de plans.
In ciuda tuturor cercetarilor si ipotezelor, nici astazi nu se stie cu siguranta ce anume determina colicii. Specialistii ii linistesc insa pe parinti: desi micutii par sa sufere intens, nivelurile de cortisol (asa-numitul hormon al stresului) nu sunt semnificativ schimbate in timpul „sesiunii” de plans, fi ind vorba mai mult despre un disconfort decat despre o durere atroce.
Norocul parintilor ingrijorati este ca pe piata exista suficiente preparate care amelioreaza cumva simptomele asociate colicilor. In plus, s-a constatat ca bebelusii se consoleaza mai repede daca sunt tinuti cu pielea direct pe pielea mamei. Interesant este ca, in acele zone din lume unde obiceiul de a purta copilul in manduca sau sling pana cand acesta invata sa mearga pe propriile picioare s-a pastrat, mamicile nu se plang de episoade de colici la bebelusi.
BONNISAN – aliatul parintilor in afectiunile digestive ale celor mici!
Parintii au nevoie de un ajutor de nadejde in ameliorarea si combaterea afectiunilor digestive cu care se confrunta majoritatea nou-nascutilor, sugarilor sau copiilor mici.
Au nevoie de un produs optim, calitativ, efi cient si sigur, care se poate administra din prima zi de viata.
Un astfel de produs este Bonnisan de la Himalaya Herbal Healthcare, ce reprezinta o formula fitofarmaceutica recomandata pentru preventia si combaterea afectiunilor digestive comune ale celor mici.
Datorita compozitiei complexe, Bonnisan este mai mult decat un produs anticolici, avand capacitatea de a stimula enzimele digestive si de a restabili functionalitatea normala a tractului digestiv:
- Uleiul de marar (Oleum anethum) din compozitie are proprietati carminative si antispastice, fi ind util in meteorism si colici abdominale, deoarece favorizeaza absorbtia si eliminarea gazelor;
- Elettaria cardamomum (Cardamonul) stimuleaza secretiile digestive si imbunatateste apetitul, are rol coleretic, colagog, carminativ si antiemetic;
- Achillea millefolium (Coada-soricelului) contine numeroase substante bioactive cu rol antispastic si antiseptic intestinal si are actiune hepatoprotectoare si laxativa. Contine fi er, fosfor, calciu si inulina cu rol prebiotic;
- Cichorium intybus (Cicoare) are efect colagog si laxativ, iar inulina din compozitie are rol prebiotic, ajutand la refacerea fl orei intestinale;
- Tinospora cordifolia (Liana Guduchi) are rol detoxifi ant hepatic si imunomodulator;
- Capparis spinosa (Capere) cu actiune carminativa, stomahica si continut bogat in fier, vitamina C si proteine;
- Emblica offi cinalis (Agrise indiene, Amla) reprezinta unul dintre cele mai importante remedii in medicina Ayurvedica, avand rol antiinflamator, antitermic, analgezic, carminativ, antianemic, gastroprotectiv, si constituie o sursa naturala de vitamina C.
Bonnisan diminueaza colicile abdominale, reducand meteorismul si flatulenta.
Este un produs exclusiv din plante si se poate administra indiferent de tipul de alimentatie– naturala, artificiala sau mixta. Asigura o digestie optima a alimentelor, stimuleaza apetitul, determinand o crestere normala in greutate. Regleaza tranzitul intestinal, fiind util in diaree sau constipatie. Reduce regurgitatiile si eructatiile de dupa mese prin efectul sau antiemetic, iar gustul placut permite o administrare usoara, un motiv in plus pentru a aduce zambetul pe fata micutului tau!
MOD DE ADMINISTRARE
Dozele variaza in functie de varsta, astfel:
- nou-nascuti: 5 picaturi de 3 ori/zi;
- sugari pana la 6 luni: 10-20 de picaturi de 3 ori/zi
- sugari peste 6 luni: ½ -1 lingurita (5 ml) de 2-3 ori/zi
O caracteristica de baza a acestui produs este reprezentata de absenta efectelor adverse, contraindicatiilor, interactiunilor cu alte medicamente, colorantilor, aromelor, alcoolului sau sedativelor. Indicatiile sale cuprind cu larghete tulburari digestive precum colici abdominale, diaree, constipatie, sindrom de intestin iritabil, stari febrile, anemii, sindroame hipoanabolice.
Poate fi administrat ca atare sau introdus in apa plata, ceai, lapte de san, lapte praf, in mai multe reprize si pentru perioade indelungate, fara a produce dependenta sau efecte nedorite, si are gust placut.