Paradoxal, pe masura ce copilul creste, pare ca avem mai putine alegeri in privinta jucariilor si ca nimic nu poate egala interesul juniorilor pentru computer si alte dispozite cu tastaturi si ecran. Si totusi, cu putina imaginatie si rabdare, poti alege jucarii mai inteligente pentru scolarul tau.
Jucarii pentru activitati sportive (mingii, palete de tenis, trotinete), jucarii si jocuri de logica, seturi de constructii cu elemente detaliate si capabile de actiuni complexe, jucarii si jocuri electronice il atrag pe juniorul care se pregateste sa intre la scoala sau este deja in colectiv.
Harti interactive, jocuri educative si jocuri de colectiv (Monopoly, Nu te supara frate, tot felul de jocuri cu pioni sau de strategie) sunt potrivite pentru aceasta varsta.
Pentru ca stie deja sa citeasca (si este bine sa fie incurajat in acest sens), copilul tau poate face o pasiune pentru carti. Este preocupat si de aspecte care tin de stiinta, asa ca truse si jocuri care permit mici experimente, kituri de chimie, care permit sa creeze propriul cristal, truse de ”arheolog”, cu ajutorul carora trebuie sa cilzeleze in lut si sa scoala la iveala ”fosile” il vor tine ocupat (si pasionat) multa vreme.
Juniorul tau poate manifesta la aceasta varsta primele semne de interes intr-un domeniu pentru care va face apoi o adevarata pasiune. Incurajeaza-i setea de cunoastere si curiozitatea si rasplateste-i micile victorii. Acum poti pune bazele unui sistem in care sa incerce sa adune informatii despre un anumit subiect in mai multe feluri – prin jocuri, prin intermediul cartilor, prin obsevatie directa.
6-7 ani este varsta la care poate incepe sa faca o colectie – pietre pretioase, fluturi, de ce nu? – monezi se pot aduna in colectiile pe care le va trata ca pe adevarate comori.
Incurajeaza-i aceste pasiuni pentru ca ele il ajuta sa fie responsabil si ordonat.
Toate jocurile si jucariile care incurajeaza asumarea responsabilitatii sunt indicate la aceasta vasrta. ii poti cumpara o mini-sera – de care va trebui sa aiba grija (sa ude plantele, sa le curete, sa sape etc) si daca insista sa ii iei un animal de companie, te-ai putea aventura, nu inainte de a stabil clar niste reguli.
La ce sa fii atent
In aceasta perioada, trebuie sa ai grija la doua aspecte atunci cand alegi jucarii pentru copilul tau. In primul rand, este de preferat sa ii cumperi acele jucarii care incurajeaza interactiunea reala cu alti copii de varsta lui, in detrimentul jocurilor de computer pe care le poate juca si cu prieteni virtuali (aici, mare atentie la pericolele de pe Internet!)
In al doilea rand, trebuie sa ai grija sa alegi acele jucarii care nu incurajeaza agresivitatea. Spiritul de competitie este foarte dezvoltat la aceasta varsta, iar agresivitatea este una dintre modalitatile prin care copilul care inca nu are de partea sa argumentele logice incearca sa se situeze cat mai bine in ierarhia grupului. Jocurile cu prietenii si colegii pot deveni rapid violente. De mare folos in canalizarea acestei agresivitati este sa inscrii copilului la un sport (de preferat de echipa), unde poate invata ce inseamna disciplina, spiritul de echipa, urmarirea obiectivelor si consecventa – lectii care ii vor fi de folos pentru intreaga viata.