Au un efect antibiotic mai puternic decat al medicamentelor si in plus te feresc de efectele secundare ale acestora. Uite de ce sa folosesti mai des aceste 3 uleiuri esentiale.
Uleiul esential de cimbru
Cimbrul este un remediu naturist folosit cu succes in tratarea gripelor, racelilor, infectiilor gatul, iar uleiul esential din aceasta planta este un puternic antifungic, antimicrobian si are un efect antibiotic cu spectru larg. Intern se administreaza diluat – cateva picaturi amestecate cu ulei de masline pot trata cistite, vaginite, probleme digestive, bronsite si amigdalite. Extern, poti folosi uleiul de cimbru intr-o lampa de aromoterapie, pentru purificarea aerului din incapere.
Uleiul esential de cimbru este recomandat si ca tratament in caz de pediculoza – pentru a scapa de paduchi, se clastete capul cu un litru de apa calduta in care s-au amestecat 20 de picaturi de ulei esential de cimbru.
Uleiul esential de oregano
Contine carcacrol si timol, 2 substante cu puternic efect antibacterian si antifungic, ceea ce face uleiul esential de oregano un redutabil antibiotic natural, fara efecte secundare.
Uleiul de oregano este folosit in tratarea infectiilor bacteriene si fungice, este un medicament eficient in caz de afectiuni respiratorii: bronsite, sinuzite, rinite, precum si in tratarea alergiilor de primavara.
Este un bun vasodilatator si este recomadat si in nevralgii si probleme de circulatie.
Poti aplica 1-2 picaturi de ulei esential de oregano si pe periuta de dinti daca ai probleme cu gingivita sau te deranjeaza respiratia urat mirositoare. Timolul din uleiul de oregano ucide bacteriile care cauzeaza halena si ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale.
Uleiul esential de eucalipt
Cineolul care se gaseste in uleiul de eucalipt are un efect antibacterian puternic, dar distruge si virusuri si sfafilococi rezistenti (precum Stafilococul auriu) sau ciuperci (Candida). Uleieul esential de oregano are proprietati antiinflamatoare, antioxidante, analgezice si antispasmotice. Este foarte eficient in trarea bronsitelor, astmului si bolilor de plamani.
Din vremuri stravechi, uleiul esential de eucalipt a fost folosit ca dezinfectant. Aborigenii australieni foloseau funzele de eucalipt pe post de comprese pentru rani, iar la inceput de secol XX, era o practica raspandita ca sondele si cateterele din spitalele britanice sa fie dezinfectate cu ulei esential de eucalipt.
IMPORTANT
Deși proprietatile vindecatoare ale acestor uleiuri se cunosc din cele mai vechi timpuri, este indicat sa vorbesti cu un medic inainte de administrarea preparatelor. In anumite concentratii se pot dovedi periculoase. Daca alaptezi sau esti insarcinata este bine sa nu consumi aceste uleiuri esentiale. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca preparatele pe care le folosesti sunt de calitate, pentru a obtine efectele dorite.