Patutul bebelusului este piesa de mobilier care trebuie aleasa cu mare grija, intrucat acesta este locul unde isi va petrece o mare parte din timp in primii ani de viata. Asta in teorie, pentru ca de cele mai multe ori camera bebelusului ramane nefolosita, iar dormitorul conjugal se transforma pentru multa vreme in camera copilului.
Intre adeptii teoriei conform careia nou-nascutii dorm mai bine intr-un cosulet si cei care sustin ca bebelusul trebuie sa doarma inca din prima zi de viata in patutul lui dezbaterile continua. E drept ca nou-nascutii se simt mai confortabil in spatii mici, fiind obisnuiti asa din viata intrauterina. Daca pui un bebelus intr-un pat mare, vei observa ca instinctiv el se va ghemui intr-un colt, pentru ca trebuie sa simta un perimetru finit.
In afara cazului in care iti permiti o cheltuiala in plus (pentru a investi intr-un cosulet in care cel mic nu va dormi mai mult de doua-trei saptamani), cea mai buna varianta ar fi sa-l lasi pe bebe sa doarma in patutul lui inca de la inceput.
Cand ii alegi patutul, tine cont de faptul ca acesta trebuie sa fie solid, sa reziste nu numai in primele luni, ci si in perioada in care cel mic se va ridica si se va tine de bare, topaind frenetic.
Cele mai indicate sunt patuturile din lemn, cu bare turtite, nu rontujite, aceastea fiind foarte incomode atunci cand cel mic isi sprijina accidental fata pe bara de lemn.
Indiferent de designul modelului ales, tine cont de faptul ca distanta dintre barele patutului trebuie sa fie de minim 2,5 cm, iar cea maxima de 6-7 cm, pentru a nu permite blocarea accidentala a capului.
Atunci cand salteaua este reglata la nivelul cel mai de jos, distanta dintre aceasta si partea de sus a patutului nu trebuie sa depaseasca 65 de cm. Spatiile din jurul saltelei nu ar trebui sa fie mai mari de 4 cm.
Cand cumperi patutul, fii atent si la saltea – nu face rabat la calitate, o saltea necorespunzatoare poate duce la deformarea spatelului celui mic.
Alege un model care sa aiba 2-3 reglaje pe inaltime, pentru perioadele cand cel mic va creste sau vei vrea sa lasi gratarul mai sus sau mai jos.
Aparatorile de pat sunt destul de controversate – in teorie, o idee buna, pentru a-l feri pe cel mic de lovituri, in practica pot provoca supraincalzirea celui mic, care tinde sa se infunde in ele, blocand astfel procesul de eliminare naturala a caldurii, prin crestetul capului.
Pe de alta parte tapetarea de jur-imprejur cu aparatori afecteaza calitatea aerului si il impiedica pe cel mic sa vada ce se intampla in jurul lui, inducandu-i o stare de anxietate si declansand crize de plans.
Fii foarte atent la sistemele de blocare pentru grilaj si roti – necesare, dar care trebuie sa fie in asa fel incluse in mobilier, incat sa nu existe riscul ca cel mic sa isi prinda degetele sau sa se raneasca.
Mare atentie si la finisaje – unele piese de molibier nu sunt bine slefuite, iar aschiile pot patrunde cu usurinta in degetelele sau in fata copilului.