Acum cativa ani, un studiu nutritional realizat pe un esantion de copii cu varste de 0-3 ani releva ca 2 din 3 juniori sufereau de anemie feripriva.
Lipsa de fier este cea mai comuna deficienta nutritionala in randul bebelusilor si copiilor. Netratata pe termen lung, anemia feripriva din prima provoaca deficiente cognitive si o multime de alte probleme de sanatate. Riscul de anemie creste dupa primele 6 luni de viata, cand rezerva de fier cu care s-a nascut bebelusul (dar, care, atentie, depinde de fierul din alimentatia mamei) se epuizeaza. Atunci cand incepi diversificarea este foarte important ca nevoia de fier a bebelusului sa fie acoperita.
Necesarul de fier stabilit de specialisti pentru copiii intre 1 si 7 ani ar fi de 7 mg pe zi, iar dupa 7 ani – de 8 mg pe zi. Fierul ajuta la transportul oxigenului in tesuturi si intra in componenta hemoglobinei. In lipsa fierului, cel mic sufera de oboseala, dureri de cap, iritabilitate, furnicaturi ale membrelor, scaderea imunitatii si a capacitatii de efort. Lipsa de fier are ca urmari pe termen lung – copii anemici prezinta intarzieri semnificative in dezvoltarea cognitiva si au performante scolare scazute.
Introducerea foarte devreme a laptelui de vaca in alimentatie este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea anemiei, intrucat laptele de vaca nu acopera necesarul nutritional al unui copil la aceasta varsta.
- Fierul din carnea rosie este cel mai usor de absorbit de catre organism, dar poti oferi bebelusului si alte alimente bogate in fier: fructe uscate (caise, stafide, prune, smochine), legume cu frunze verzi, dovleac, cartofi dulci, fasole si alte leguminoase, anghinare, broccoli, spanac
- tine cont de faptul ca absorbtia fierului este favorizatade vitamina C, asa ca este bine ca la o masa sa asociezi atat alimente bogate in fier, cat si in vitamina C.
- Daca medicul pediatru care are in observatie copilul suspecteaza un risc de anemie, va recomanda efectuarea de analize si va prescrie picaturi de fier. Tratamenul este eficient abia dupa 3-4 luni si are cateva efecte secundare – scaunele si dintii innegriti, dureri de cap si de stomac, greata, iritabilitate. Sucul de sfecla rosie este considerat un remediu anti-anemie foarte eficient.