Bebelusii si copiii care traiesc in case in care exista mucegai sunt expusi riscului de a dezvolta astm, chiar daca nimeni din familie nu sufera de aceasta boala sau daca nu exista vreun istoric de alergii in familie. In ultimii ani, incidenta cazurilor de astm in randul copiilor de varsta prescolara a crescut foarte mult, iar specialistii dau vina in special pe alergeni, printre care si mucegaiul.
In orice loc in care au umezeala si caldura, sporii de mucegai se dezvolta rapid. Ciuperca poate fi prezenta in interiorul casei tot anul si se activeaza imediat ce prinde teren prielnic.
Expunerea la mucegai declanseaza stranut, infundarea cailor respiratorii, tuse cronica, astm si o multime de alte probleme.
Cum sa tii mucegaiul departe
- Usuca bine suprafetele din bucatarie si baie (in special) si acorda o atentie mai mare celor din lemn, pe care bacteriile si ciupercile de dezvolta foarte bine si se inmultesc foarte repede.
- Repara tevile si verifica toate colturile in care se poate face condens si umezeala.
- Izoleaza bine tevile de apa si ai grija la imbinari (mai ales la masina de spalat).
- Incearca sa mentii umiditatea din casa sub 60%. Daca ai condens pe geamuri sau pe tevi, acesta este un semn de umiditate crescuta.
- Tine ferestrele deschise dupa ce faci baie sau cand gatesti. Foloseste o hota care sa absoarba aburul atunci cand gatesti.
- Fereste-te sa usuci rufele in casa, pe calorifer (sau daca nu ai alte variante, pastreaza geamurile deschise, pentru a evita umezeala si condensul).
- Tine geamurile deschise timp de 10-20 de minute pe zi dimineata si eventual si seara, in special daca ai geamuri termopan care nu permit aerului sa circule prea bine.
- Foloseste vopseluri antimucegai si produse specifice si curata in mod regulat rosturile de la faianta si chederele geamurilor, unde mucegaiul se face cu predilectie.
- Nu astepta sa apara mucegaiul, pentru a lua masuri de combatere a lui. Poti folosi preventiv si bicarbonat de sodiu sau ulei esential de lamaie, pentru a curata zonele care sunt predispuse la a acumula sporii de mucegai.
- Curata foarte bine si parchetul, dar si caloriferele – in spatiile dintre elementii de calorifer (la modele vechi) se inmultesc rapid sporii de mucegai, iar atunci cand emana caldura, caloriferele imprastie practic sporii prin camera. Mare atentie si la sistemele de tip aer conditionat. Filtrele trebuie schimbate in mod regulat, iar lamelele aparatelor bine curatate.
- Si filtrele de la masina cu efect antipolen si antimucegai trebuie schimbate des, pentru a evita ca cel mic sa inhaleze spori de mucegai.