Aurul lichid, cum a fost numit, colostrul este produs inca din timpul sarcinii. Viitoarea mamica nici nu stie ca sanii ei pregatesc prima masa pentru bebelus, pana in ultimul trimestru de sarcina, cand poate observa ca din sani se prelinge un lichid usor vascos.
Corpul incepe sa secrete colostru de fapt dupa primele 3-4 luni de sarcina. Primul lapte pe care-l va gusta bebelusul tau dupa nastere este plin de anticorpi si imunoglobuline si are rolul de a proteja nou-nascutul de bacterii si virusuri, dar si de a actiona ca un laxativ si de a-l ajuta pe bebe sa expulseze primul scaun – meconiul.
Colostrul este considerat un vaccin natural, iar ingredientele din colostru sunt concentrate in proportii semnificativ mai mari decat in laptele matern matur. Lactoferina, de exemplu – care este o glicoproteina cu efect antibacterial, antiviral, antiinflamator si imunomodulator, si care ajuta si la cresterea si diferentierea celulelor, se regaseste in colostru intr-o concentratie de 7 ori mai mare decat in laptele care se secreta la cateva zile dupa nastere. Lactoferina protejeaza epiteliul intestinal, ajuta la cresterea sanatoasa a oaselor si actioneaza si ca antianemic, ajutand corpul sa prezerve fierul in corpul nou-nascutului.
Ce contine colostrul
Laptele vascos-galbui contine imunoglobuline, polipeptide, vitaminele A si E, sulf organic, calciu, potasiu, in combinatii personalizate si concentratii maxime, pentru a satisface nevoile micutului pe care l-ai adus pe lume. Colostrul are in compozitie mai multe proteine si mai putini carbohidrati decat laptele matur, pentru a acoperi nevoile bebelusului imediat dupa nastere.
- imunoglobulinele lgA au rolul rolul de a proteja sistemul digestiv, respirator, limfatic
- imunoglobulinele lgD si lgE au rol antiviral, antiparazitar, antibacterial si antialergenic
- imunoglobulinele lgM si polipeptidele bogate in proteine au rol imunomodulator si care stimuleaza actiunea celulelor macrofage (celule ucigase), ce distrug organismele patogene.
Colostrul joaca un rol foarte important in sanatatea tractului digestiv al sugarului: il ajuta sa elimine primul scaun (meconiul) si excesul de bilirubina, pentru ca ficatul inca nu poate indeplini aceasta functie la nou-nascut.
Datorita multiplelor efecte benefice pe care le are colostru pentru organismul nou-nascutului, specialistii recomanda alaptarea cat mai curand dupa nastere. Se pare ca bebelusii care primesc acest adevarat aur lichid sunt feriti de alergii pe parcursul vietii.
Cere ajutorul unui consultant in lactatie sau al moasei, pentru a-ti putea alapta corect bebelusul inca din primele ore dupa venirea pe lume si a-i oferi posibilitatea de a benefecia de efectele miraculoase ale colostrului.