De dimineata n-avea nimic si la un moment dat, pe parcursul zilei observi ca cel mic are pleoapele umflate? Ce s-a intamplat?
Multi bebelusi au deseori pleoapele umflate. Edemul pleoapelor umflate insoteste anumite infectii, precum conjunctivita sau sinuzita, dar mai poate aparea si ca urmare a unor intepaturi de insecte. Uneori, pleoapele umflate reprezinta un simptom al unei afectiuni foarte serioase – celulita periorbitala. Boala este mai putin intalnita acum, datorita vaccinarii antiHaemophilius. De obicei, nu sunt implicate numai pleoapele, ci intreaga zona a ochilor poate avea culoarea rosie, purpurie, iar copilul prezinta febra. In rest, pleoapele umflate indica afectiuni mai putin serioase.
Cand are pleoapele umflate, poate fi vorba de o reactie alergica. Mare atentie la igiena, caci copilul umbla peste tot pe jos si apoi isi duce manutele la ochi. Aveti grija si la picturile pe fata, atat de indragite de copii, dar care pot provoca reactii de tip alergic, inclusiv pleoape umflate.
Daca pleoapele umflate sunt insotite si de o inflamatie in alta zona a corpului (gura, maini, picioare), acest lucru poate indica si o acumulare de lichid ce caracterizeaza anumite afectiuni ale rinichilor.
Muscaturile si intepaturile de insecte sunt si ele o posibila cauza a pleoapelor umflate, iar urmatorii pe lista vinovatilor sunt anumiti iritanti – substante chimice pe care cel mic le poate duce accidental la ochi. Mare atentie la produsele de curatenie, gelurile de dus, detergentii de vase. Tineti si toate condimentele departe de copii – firicelele de plante care intra accidental in ochi pot declansa edeme serioase. Fiti cu bagare de seama in parc – deseori, copiii mici isi arunca unul altuia cu nisip in cap si in ochi, iar firicelele de praf agreseaza ochiul si produc edemele pleoapelor.
Conjunctivita alergica si asa-numita febra de fan determina si ele pruritul si inrosirea ochilor, dar si edemul pleoapelor.
Problemele alergice tind sa apara in mod repetat, daca cel mic are teren atopic, iar medicul alergolog va recomanda tratamentul cel mai potrivit.
Cum tratezi
In situatiile in care pleoapele umflate sunt rezultatul unor muscaturi sau intepaturi de insecte, spalarea zonei afectate, cu apa simpla (fara sapun) sau cu ser fiziologic, foloseste atat la curatare, cat si la calmarea pielii. Reactiile de tip alergic pot fi tratate cu antihistaminice. In cazul in care medicul suspecteaza alte cauze pentru edemele pleoapelor, va realiza o anamneza detaliata si va recomanda teste de sange, pentru a exclude posibilitatea unei infectii.
In cazul suspiciunii de sinuzita, medicul poate recomanda o radiografie, iar examenele radiologice se vor impune si in cazul in care pediatrul suspecteaza o celulita periorbitala. Analizele de urina vor fi recomandate pentru a exclude probleme ale rinichilor, care ar putea cauza edemele. In functie de cauza edemelor, medicul va prescrie tratamentul cel mai potrivit, fie ambulator, fie o internare, daca se impune.