Atunci cand il doare burtica, tuseste, il ustura gatul sau are nasul infundat, copilul tau nu are pofta de mancare. Dar este important sa se hraneasca, pentru a ajuta organismul sa lupte cu afectiunea care il supara. Care este regimul copilului bolnavior si cum poti sa-l ajuti sa se vindece mai repede.
Cand il doare gatul, lichidele calde si reci sunt la fel de indicate – spun medicii. Ceai, ciocolata calda sau suc rece (nu, nu agraveaza afectiunea) amelioreaza durerea si reduc inflamatia. Fereste-te insa de sucurile de fructe, pentru ca acidul irita si mai tare gatul deja agresat.
Remediul clasic, folosit de bunicile noastre, supa de pui are se pare proprietati anti-inflamatorii si reduce actiunea neutrofilelor (celulele care stimuleaza eliberarea de mucus).
Cand e deranjat la stomac
Cei mai multi dintre parinti evita sa-i dea sa manance si sa bea copilului, pentru a-i lasa stomacul sa se linisteasca. Hidratarea este insa extrem de importanta, mai ales in cazuri de diaree si dupa episoade de voma.
Daca bebelusul are probleme cu stomacelul si il alaptezi, da-i sa manance mai putin, dar la intervale mai mici decat de obicei. Daca vomita, asteapta 20 de minute si incearca sa-l hranesti din nou. In cazul in care a avut mai multe episoade de vomitat in cursul unei zile, este important sa ii administrezi solutii de rehidratare, care sa refaca nivelurile de potasiu si sodiu, epuizate din cauza vomei sau diareei. Da-i putin cate putin, cu lingurita, la interval de 20 de minute, sa bea cate o lingurita din aceste solutii de rehidratare.
Pentru copiii mai marisori – administreaza 2 linguri de solutii de rehidratare la fiecare 20 de minute, apoi, daca nu vomita din nou, da-i sa bea din solutie tot cate 2 linguri, dar la interval de 10 minute.
Daca il deranjeaza gustul amar, poti amesteca o lingurita de miere in solutia de rehidratare. Nu afecteaza compozitia, dar face bautura mi placuta, iar mierea are proprietati antibacteriene si antivirale, grabind vindecarea. Atentie, insa, poti pune miere doar daca cel mic a trecut de prima aniversare!
Ii mai poti da sa bea apa plata in care ai picurat o jumatate de lingurita de suc de ghimbir – acesta functioneaza ca antivomitiv si taie greata, iar in plus are proprietati antibacteriene, omorand microbii si ameliorand inflamatia.
Mancare ii poti da atunci cand au trecut 3-4 ore si copilul nu a mai vomitat. Nu-i oferi insa un intreg meniu – doar cateva inghitituri dintr-o mancare ce nu este grasa. Biscuiti sarati, cereale (fara adaos de zahar) sau supa de legume, pasata. Morcovi fierti, orez si mere coapte mai pot fi date copilului pe care il supara stomacelul. Bananele, recomandate de unii dintre medici, sunt totusi prea indigeste si pot agrava problemele.
Daca are febra, este posibil sa refuze sa manance. Nu e bine sa il fortezi, dar ar avea nevoie de nutrienti. Ar putea servi cateva lingurite dintr-un piure de mere, nu foarte apos, in care ai pus un varf de praf de scortisoara (parfumata si care are proprietati antibacteriene).