Ingrediente
Pentru spuma de fructe
– 500 g prune
– 2 linguri zahar
Pentru crema de vanilie
– 500 ml lapte rece
– 3 linguri zahar pudra
– 4 galbenusuri
– 2 linguri faina
– 2 lingurite esenta de vanilie
Pentru aluatul de tarte (suficient pentru 12 tarte mari sau 16 mici)
– 500 g faina
– 250 g unt rece
– 2 oua
– 1 cana de lapte
– sare
Mod de preparare:
1) Pregateste aluatul de tarte: pune untul rece in faina cernuta, apoi un pic de sare si framanta repede cu degetele pana ce obtii un aluat faramicios. Nu framanta prea mult, deoarece untul nu trebuie sa se topeasca. Adauga canuta de lapte, adauga ouale cu tot cu albus si galbenus si amesteca cu degetele pana la omogenizare. Se obtine un aluat fin si aerat (nu pune prea multa faina, doar cat cuprinde), care se impacheteaza in folie de aluminiu.
2) Crema de vanilie: galbenusurile se bat cu un tel. Se toarna esenta de vanilie, zaharul si faina cernuta si se bat mai departe cu telul. Se adauga laptele cald, treptat, amestecand continuu. Se obtine o crema consistenta. Se da la rece pentru doua ore.
3) Fructele de sezon taiate cuburi se pun intr-o tigaie de teflon, cu zaharul, si se lasa zece minute la fiert sau pana scade apa din ele. Se mai poate adauga zahar, dupa gust.
4) Rupe aluatul in bucati mici, rotunde, pe dimensiunea tavii de briose. Cu ajutorul unui sucitor, fa cerculete groase de un centimetru. Pudreaza forma de briose cu faina si pune aluatul in spatiile de tarte. Se da la cuptor cca 20 de minute, la foc mediu. Verifica sa fie rumenite, dar nu le lasa sa se arda. Se obtine un aluat faramicios si crocant, ca de biscuiti. Se scot tartele din forme si se lasa sa se raceasca (altfel crema se va topi si va curge din tarte), apoi se umplu cu crema de vanilie rece si cu spuma de fructe deasupra. Se pot decora cu frunze proaspete de menta. Desi probabil ca nu vor rezista mai mult de cinci minute.
(Pentru alte retete vezi si www.hobbybucatar.ro)