Viitoarele mamici ce aleg sa nasca vaginal se tem de epiziotomie. Medicii le linistesc: chiar daca aceasta interventie se impune in timpul nasterii, ea nu ridica probleme cand este efectuata corect si masurile de igiena sunt respectate dupa nastere. Uite ce sa stii despre epiziotomie.
O epiziotomie se impune cand fatul are prezentare pelviana, cand perineul nu s-a intins suficient, daca mama sau bebelusul sunt in suferinta si travaliul trebuie scurtat, daca exista riscul de ruptura, pentru a se evita folosirea forcepsului sau cand vine pe lume un bebelus mare. Ca regula, o epiziotomie este indicata la nasterile premature si in cazul viitoarelor mamici primipare (care nasc pentru prima data). Desi toate gravidele se tem de epiziotimie, aceasta reprezinta o modalitate de a inlatura riscul de rupturi ale sfincterului anal, rupturi ale muschilor perineului si chiar rupturi ale vezicii urinare. Daca medicul recomanda o epiziotomie, aceasta se va face cu anestezie locala, care, de obicei, este foarte eficienta.
O epiziotomie poate fi mediana si medio-laterala. In primul caz, taietura se vindeca mai usor, iar mama este scutita de dureri post-operatorii. Dar marele risc este ca taietura se poate prelungi catre rect si, in cazul unui fat de dimensiuni mari, se poate produce ruptura rectului. De aceea, de cele mai multe ori, medicii recomanda interventia medio-laterala. Aceasta se repara destul de usor, insa durerea post-operateorie este mai intensa.
Ce grabeste vindecarea
Dupa epiziotomie, nu se mai impune scoaterea firelor, intrucat in prezent in timpul procedurii se foloseste ata chirurgicala speciala, care se resoarbe. Senzatia de jena si durere (in special cand ai un scaun sau in timpul unui act sexual) poate dura cateva saptamani.
- Toaleta intima, cu ajutorul unor geluri sau preparate naturiste specifice (ceaiurile de galbenele, sunatoare sau musetel sunt cele mai indicate) este foarte importanta, la fel ca si schimbarea lenjeriei intime, care trebuie facuta de mai multe ori pe zi, pentru a proteja zona genitala de riscul de infectie.
- In timpul baii (cu apa calduta, nu fierbinte) foloseste doar sapunuri dermatologice, care sa nu contina conservanti si parfumanti iritanti pentru piele.
- Usuca zona prin tamponare usoara.
- Redu pe cat posibil timpul petrecut in sezut in saptamanile de dupa nastere si foloseste un colac special cand stai.
- Exercitiile Kegel te ajuta sa grabesti procestul de vindecare si stimuleaza circulatia in zona.
- Spray-urile cu anestezic, care se gasesc in farmacii, pot ameliora si ele disconfortul, la fel ca si gheata amplasata in zona.
- Este indicat ca in perioada imediat urmatoare nasterii sa consumi foarte multe lichide, pentru a preveni constipatia, care poate agrava disconfortul atunci cand ai suferit o epiziotomie.