Alegerea lunii februarie de pe platforma The Secret Ingredient este cafeaua. Pe aceasta platforma, Electrolux propune luna de luna un ingredient secret si trucuri profesionale pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie.
Cei aproape 100 de ani de experienta in dezvoltarea electrocasnicelor pentru cei mai renumiti Chefi din Europa constituie inspiratia Electrolux pentru platforma The Secret Ingredient. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin electrocasnice de top, ci si prin informatiile oferite. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de integrare a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi. Toate aceste informatii, sfaturi si secrete sunt oferite de Chefii parteneri Electrolux.
Cafeaua – ingredientul lunii februarie
Boabele de cafea sunt considerate un bun pretios care provine din zonele cu climate tropicale. Cele mai apreciate boabe apartin soiului arabica, ce creste in zonele muntoase ale Etiopiei, in bazinul brazilian al Amazonului si in Muntii Albastri din Jamaica.
Cele mai vechi informatii despre cafea dateaza din secolul IX, cand un pastor etiopian de capre a descoperit proprietatile stimulante ale cafelei, observand ca animalele deveneau agitate dupa ce rodeau frunzele acestei plante. Cafeaua a ajuns pe taramul European in perioada Renasterii, cand un pionier in prepararea cafelei a introdus acest condiment in Marea Britanie si Franta. Sub conducerea lui Louis al XIV-lea, cafeaua a devenit o bautura la moda la Versailles, fiind introdusa la curte de ambasadorul otoman al acelor timpuri.
Cafeaua in retete
Cafeaua, este folosita atat in retete dulci, cat si sarate, de la cunoscutul desert tiramisu, la mixul de cafea neagra adaugat suncii sau bacon-ului in specialitati tipice Americii de Sud.
Combinata cu sare, piper si alte condimente, cafeaua poate fi introdusa in retete pe baza de carne pentru gratar sau afumatoare, pentru a oferi o savoare deosebita. De asemenea, esenta de cafea este cunoscuta pentru aroma intensa pe care o ofera dulciurilor, de la glazuri pe baza de cafea si creme pentru eclere, la torturi si trufe de ciocolata.
Trufe de ciocolata si cafea
Un desert consistent, cu o usoara aroma amaruie
Magnus Albrektsson
Albrektsson Gastronomic, Suedia
Ingrediente
260 g de ciocolata neagra
100 g de lapte cu ciocolata
180 g de smantana grasa
80 g de unt
50 g de cafea boabe
1 lingura de cardamom verde
4 cl Frangelico sau alt lichior de alune
Cacao pudra, alune sau migdale maruntite
Mod de preparare
- Se rupe ciocolata in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu untul moale.
- Se amesteca smantana, cardamonul si boabele de cafea intr-o tigaie mica pana cand fierbe compozitia. Se lasa la racit timp de 30 de minute.
- Se strecoara cafeaua printr-o sita fina. Se toarna cafeaua peste amestecul de unt cu ciocolata, compozitia pregatindu-se la bain-marie. Se amesteca pana se topeste ciocolata, iar compozitia devine fina. Se adauga lichiorul si se amesteca.
- Se lasa la frigier peste noapte. Se portioneaza in trufe mici rotunde de ciocolata.
- Se rostogolesc trufele in pudra de cacao sau in nuci maruntite (ex.: alune de padure, migdale etc.)
Descopera si tu ingredientul secret al lunii februarie accesand platforma The Secret Ingredient Electrolux si incearca experiente culinare desavarsite, chiar la tine acasa!