Cand esti mamica, timpul intra la apa. Nu poti pierde minute in sir in bucatarie. Uite cateva trucuri, adunate de la chef-i de renume, care iti vor face viata mai usoara in bucatarie si mancarea mai gustoasa si mai sanatoasa!
- Tine intotdeauna condimentele intr-un loc intunecat si uscat, nu deasupra aragazului. Umiditatea, caldura si caldura fura din aroma condimentelor si le modifica si gustul.
- Daca gatesti conopida, adauga putin lapte in apa in care ai pus-o la fiert, cu un praf de sare – va ramane alba.
- Pune condimentele in mancare treptat, pe masura ce gatesti. Nu turna toata cantitatea la inceput sau la sfarsit, ci treptat. Mancarea va avea mai multa savoare.
- Nu inceara niciodata o reteta noua sau nu folosi un ingredient nou atunci cand gatesti pentru cineva important, ca mama soacra sau un sef de-al tau sau de-al sotului.
- Cand faci paste cu sos, fierbe pastele cu un minut mai putin fata de cat e specificat pe ambalaj si mai gateste-le inca un minut impreuna cu sosul.
- Inlocuieste maioneza din sosurile tale cu iaurt grecesc, cu 5 sau 10% grasime – e mai sanatos, iar sosurile sunt chiar mai gustoase si au aceeasi consistenta.
- Atunci cand toci verdeata, pune putina sare pe fundul de lemn inainte de a taia, asta impiedica verdeata sa se intinda pe tot tocatorul.
- Nu fi rigida in bucatarie – cartea de bucate nu e Biblia, retetele se pot interpreta si personaliza si asa face orice chef care se respecta. Nu e o drama daca inlocuiesti oregano cu cimbru.
- Atunci cand faci o mancare in care pui rosii, adauga-le intotdeauna la final – puse mai devreme incetinesc procesul de gatit.
- Daca vrei sa tai cu usurinta o bucata de bacon, pune-o timp de 10 minute la congelator, se va ingheta foarte putin, cat sa fie mai usor de taiat si sa o poti felia drept.
- Intotdeauna dupa ce fierbi legume, pune-le sub un jet de apa rece, pentru ca ele sa-si pastreze culoarea vie.
- Atunci cand tai gatesti cu usturoi este bine sa indepartezi asa-numita inima a usturoiului (tulpinita aceea galbui-verzuie) care provoaca arsuri stomacale. Dupa ce ai curatat sau tocat usturoi, pentru a indeparta mirosul, freaca jumatate de minut buricele degetelor de inoxul de la chiuveta sau freaca degetele cu o felie de lamaie.
- Daca ai scapat prea multa sare in mancare, poti adauga repede 2-3 felii de cartofi cruzi – vor absorbi imediat surplusul de sare.
- Cand pregatesti pandispan sau cozonac toate ingredientele trebuie sa fie calde, la temperatura camerei, nu reci, luate direct din frigider.
- Daca vrei sa scoti cat mai mult suc dintr-o lamaie, ruleaz-o putin pe blatul de lucru sau pe masa inainte de a o taia in jumatate sau pune-o sub jet de apa fierbinte.