Pentru multi parinti disciplina echivaleaza cu un dresaj al copilului, pe care nu vor sau nu pot sa si-l asume. Asa ca lasa copiii liberi, fara reguli si limite, pentru a nu le ingradi personalitatea, si se mira apoi ca acestia adopta comportamente indezirabile si ajung sa aiba probleme in adolescenta. Uite ce sa NU faci in materie de disciplina.
- Nu raspunde tot prin furie la crizele de furie ale copilului. Cu cat iti pastrezi mai bine calmul, cu atat mai repede vei rezolva situatia. Specialistii spun ca atunci cand tipi la un copil mic, el este atat de speriat de tonul vocii tale, incat nu mai poate percepe sensul cuvintelor si ramane blocat sau are o reactie reflexa de plans, considerandu-se amenintat si temandu-se ca nu il mai iubesti.
- Nu ceda – chiar daca tot parcul se uita la tine cand cel mic se tranteste cu fundul de pamant. Sustine-ti pozitia in continuare si nu face cum vrea el, doar pentru ca a inceput sa planga. Ramai ferma si spune-i ca, desi tipa, nu va obtine ceea ce vrea. Anunta-l ca esti dispusa sa discuti cu el imediat ce a terminat de plans si tipat.
- Nu pleca de langa el, amenintandu-l ca il lasi singur. Este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii. Cel mic crede ca atunci cand il certi inseamna ca nu il mai iubesti, iar amenintarea ca il lasi singur, daca nu vine cu tine sau nu face ce i-ai spus ii induce o senzatie de abandon pe care cu greu o mai poti sterge. Chiar daca cel mic nu pare impresionat cand ii spui ca il lasi singur, va stoca aceasta informatie si va reactiona in functie de ea luni sau chiar ani mai tarziu dupa incident.
Cum disciplinezi un junior
Daca in cazul unui copil mic iti poti impune regulile mai usor, cu un copil de varsta scolara nu mai merge argumentul de tipul faci asa, pentru ca asa spun eu, pe care, intre noi fie vorba, nu ar trebui sa il folosesti vreodata ca parinte. Ajuns la varsta scolara, copilul tau are personalitatea bine definita si doreste sa aiba un cuvant de spus in lucrurile care il privesc. Juniorului trebuie sa ii aduce argumente, sa il tratezi pe picior de egalitate si sa-l ajuti sa vada care sunt consecintele deciziilor si faptelor sale. Este foarte important ca parintii sa fie consecventi in ceea ce priveste disciplinarea copilului. Daca ai stabilit o regula, ea va fi respectata mereu. Nu e in regula ca intr-o zi sa sanctionezi un comportament, pentru ca a doua zi, cand esti intr-o pasa mai buna, sa-l treci complet cu vederea.