Din decembrie anul trecut, cand o epidemie de pojar a izbucnit chiar in Disneyland, parintii din intreaga lume vorbesc mai mult despre pojar decat in ultimii 10 ani. Polonezii se confrunta si ei cu o epidemie de pojar inca din februarie anul trecut, in timp ce in Berlin, incidenta cazurilor de pojar a crescut, alarmant iar autoritatile sunt din ce in ce mai ingrijorate, dupa ce un bebelus si-a pierdut viata in urma complicatiilor date de pojar.
Bebelusii mai mici de 12 luni sunt mai expusi riscului de contaminare, iar in cazul lor, complicatiile bolii pot duce pana la deces.
Pneumonia si encefalita acuta (febra, dureri de cap, voma, gat intepenit, iritatie meningeala, somnolenta, convulsii, coma) sunt cele mai temute complicatii ale bolii pe care bebelusii o pot contracta foarte usor, de la fratii mai mari, intrati in colectivitate sau de la alti purtatori ai virusului rujeolic.
Programul national de vaccinari obligatorii, aprobat de Ministrerul Sanatatii din Romania, prevede ca bebelusii sa fie vaccinati cu ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) la varsta de 12-15 luni, rapelul urmand sa fie facut la varsta de 7 ani.
Daca mama a fost vaccinata impotriva pojarului, anticorpii ei sunt transmisi bebelusului si il protejeaza si primele 6 luni din viata. Vaccinarea nu ar face decat sa incurce raspunsul imunitar in cazul in care, pana la acea varsta, cel mic ar fi expus la pojar.
Cum protejezi bebelusul pana la acea varsta?
Cei care ingrijesc bebelusul trebuie sa minimizeze riscul de boala – se considera ca cei nascuti inainte de 1957 sunt imuni la boala, pentru ca au fost expusi la virus inainte de aparitia vaccinului.
Vaccinul nu da, oricum, imunitate pe viata dupa prima doza. Daca ai un bebelus care inca nu a fost vaccinat, este important sa il feresti de locurile in care poate intra in contact cu purtatorii virusului care il poate imbolnavi de pojar. Aeroporturile, mall-urile, locurile de joaca pentru copiii (unde poti merge pentru un frate mai mare) sunt zone periculoase din punct de vedere al posibilei contaminari. Virusul poate supravietui in aer timp de 2 ore, asa ca si daca nu intra in contact direct cu purtatorul, bebelusul tau tot se poate imbolnavi de pojar.
Daca ai un copil mai mare, invata-l sa puna mana la gura cand tuseste (cele mai multe dintre particulele virale, invlusiv virusul rubeolic se rasandesc prin intermediul aerului, prin picaturi de saliva sau secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis.
Contagiozitatea este mare, pojarul transmitandu-se si cu 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate, dar si la o saptamana dupa ce primele bubite au aparut. La primul semn ca ceva este in neregula cu copilul, vorbeste imediat cu pediatru. In cazul in care suspecteaza ca ar putea fi bolnav de pojar, nu trimite copilul la gradinita sau la scoala si tine-l departe de copiii mai mici (daca nu este copil unic).
Informeaza-te corect despre beneficiile si riscurile vaccinarii – in ultimii ani din ce in ce mai multe campanii anti-vaccinare au sensibilizat parintii cu privire la efectele secundare ale vaccinarilor, dar riscurile la care sunt expusi copiii care nu sunt vaccinati sunt mai putin cunoscute.