In timp ce scepticii cred ca dragostea dureaza 3 ani, un studiu condus de cercetatori din departamentul de psihologie al universitatii Stony Brook a demonstrat ca poti trai fericit si indragostit pana la adanci batraneti.
Cercetatorii au folosit tehnica RMN pentru a scana creierele subiectilor (10 femei si 7 barbati) care s-au declarat indragostiti de partenerul lor si dupa 20 de ani de casatorie.
Scopul studiului a fost compararea simptomelor indragostirii – dorinta de a fi mereu impreuna, atentia, conexiunea puternica, nevoia de a-l face pe celalalt fericit, atractia sexuala puternica si gandurile aproape obsesive despre partener – cu cele ale unei iubiri mature.
Subiectilor le-au fost prezentate in timpul investigatiei RMN imagini ale partenerilor si imagini de control ale unor prieteni apropiati, amici sau simple cunostinte, iar atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra unei regiuni specifice de la nivelul creierulului – segmentul ventral tegmental, unde se elibereaza dopamina atunci cand suntem la inceputul unei relatii si ne indragostim.
Rezultatele studiului au aratat clar ca sentimentul de pasiune intensa, care caracterizeaza dragostea de inceput poate caracteriza si o relatie indelungata. Ba mai mult, intensitatea sentimentelor este mai mare intr-o relatie de lunga durata, in care se construieste o legatura puternica de atasament.
Ce mentine pasiunea vie si dupa multi ani de casatorie? Uite la ce concluzii au ajuns cercetatorii in urma observatiilor medicale, coroborate cu declaratiile subiectilor.
Viata sexuala activa
O viata sexuala activa activeaza hipocampusul, aceeasi zona in care activitatea neuronala este foarta ridicata atunci cand ne indragostim.
Senzatia de intreg
Dorinta de a fi cu celalalt, senzatia de cuplu, de intreg, dorinta de a face lucruri impreuna si de a planui in doi antreneaza eliberarea de dopamina si creeaza starea de fericire. Daca vrei ca dragostea (reala) sa dureze mult, traieste-ti viata in doi cu adevarat, nu doar ca vecini de apartament!
Siguranta
O zona din creier intens activata cand suntem la inceputul unei relatii este responsabila si de inducerea unei stari de siguranta si regleaza hormonul de stres si senzatia de durere. Invers spus, dragostea este cu atat mai intensa si dureaza cu atat mai mult cu cat acea zona ramane activata si ne simtim in siguranta, feriti de stres si durere.
Iubire si prietenie
In timp ce iubirea pasionala se asociaza cu eliberarea de dopamina, iubirea care are la baza prietenia si admiratia, si pe care o consideram oarecum cuminte, activeaza eliberarea de substante mai puternice, cu un efect asemanator opioidelor. Senzatia de atasament se formeaza insa dupa mai bine de doi ani de relatie, ceea ce explica de ce reactiile la nivelul creierului sunt mai intense cand suntem implicati intr-o poveste de iubire pe termen lung.