Pe la trei-patru ani, un copil este pregatit sa inteleaga ca lucrurile pe care le cumparam din magazine costa fiecare diverse sume, mereu variabile. De asemenea, ca un bun, dar si un serviciu sau efortul personal merita rasplatite financiar.
Il poti invata asta punandu-l sa faca prin casa diverse lucruri mici, pe puterile lui, si rasplatindu-l cu sume modice, care sa ii ajunga de ceva dulce sau de o jucarie. Dar, atentie, promite-i bani doar daca este vorba de treburi de prin casa (sau curte) care nu intra in indatoririle normale ale copilului. Spalatul pe dinti sau facutul patului pot fi lucruri pe care vrei sa le invete din educatie. Daca ii dai bani pentru orice, probabil vei creste un copil care nu va mai ajuta in casa cu nimic daca nu va fi rasplatit.
La varsta scolara, 7-8 ani, este deja momentul sa socoteasca foarte bine banii si restul, deoarece poti introduce conceptul de bani de buzunar: pentru pachet sau diverse cheluieli personale.
Relatia copilului cu banii
Raspunsul „nu am bani acumˮ ori de cate ori copilul cere lucruri nu este o solutie. Mai ales daca tu oricum obisnuiesti sa platesti cu cardul. Te va intreba de ce nu puteti cumpara niste bani! In schimb, trebuie sa il inveti ca resursele nu sunt infinite, ci limitate. Poti inventa o serie de jocuri pe aceasta tema, sau poti apela la jocurile pe tablete si telefoane, in care se platesc diferite monezi galbene pentru bunuri, iar „baniiˮ se primesc doar o data. Cand e deja mai mare, jucati impreuna jocuri cu bani fictivi, de hartie, tip Monopoly.
De pe la trei-patru ani il poti incuraja sa cumpere singur ce isi doreste de la magazine, desigur, sub supraveghera ta. Ii poti da copilului banii tai sa plateasca atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi, la magazinul de la colt, pentru a lua un obiect sau doua pentru acasa. Aceasta il va ajuta sa remarce ca produsele costa diferit si de asemenea sa se responsabilizeze fata de resursele comune ale familiei.
Cum il inveti sa economiseasca?
Nimeni nu a invatat vreodata sa aprecieze banii primiti daca nu i-a castigat cu efort. Daca ii dai banii direct si ii trimiti sa ii puna la pusculita, probabil ca nu va tine mult pusculita si o va sparge sau va uita pe unde isi pune maruntisul. Asadar, da-i lucruri de facut, apoi pune-l sa economiseasca o parte din suma – si stabiliti regula ca o parte merge la pusculita.
Cumpara-i o pusculita frumoasa si insista pe a tine minte unde o ascunde. Nu lua bani din pusculita copilului, fara voia lui. La nevoie, te poti imprumuta. El se va simti util si va invata ca si banii, ca orice alta resursa, se termina.
Ce sa NU ii spui despre bani
Evita sa vorbesti copilucat de greu va lui despre rate, investitii la bursa, costurile activitatilor lui si nu incepe discutiile despre bani cu partenerul de fata cu copiii. In cuplu, tineti-va discutiile de acest gen departe de urechile celor mici, altfel riscati sa le determinati acele „setariˮ care ii vor „ajutaˮ sa fie la fel de datornici (si certareti) ca voi la maturitate.