Chiar daca uneori datorita impactului emotional cei doi parteneri par ca se acuza reciproc, aruncandu-si vina unul pe celalalt sau ca acestia trateaza problema infertilitatii intr-o modalitate de ordin religios, apeland la gratia divina „asa a vrut Dumnezeu”, acestia trebuie sa fie ajutati sa depasesca astfel de momente de catre cei din jur.
Desi uneori, partenerii par ca se acuza reciproc:”tu esti infertila” sau „tu esti infertil”, astfel de probleme trebuiesc privite ca un ansamblu, fiind o problema de cuplu si nu una izolata. De cele mai multe ori infertilitatea poate aparea la ambii parteneri, dar si in mod separat, fie la femeie, fie la barbat. Cu toate acestea, partenerul fertil nu trebuie sa isi acuze partenerul infertil, ci trebuie sa il ajute sa depaseasca o astfel situatie daunatoare atat la nivel emotional, cat si la nivel medical, indreptandu-si impreuna eforturile catre o rezolvare medicala, prin urmarea unor tratamente hormonale recomandate de catre medicii specialisti.
Cauzele infertilitatii masculine sunt determinate de diverse boli, printre care putem enumera:
– oligospermie – reprezinta un nivel scazut de spermatozoizi;
– azoospermia – reprezinta lipsa totala de spermatozoizi din sperma;
– anormalitati cromozomiale – deficiente de ordin cromozomial al spermatozoizilor;
– spermatozoizii mor inainte de a fecunda ovulul, prezentand diverse malformatii.
Cauzele infertilitatii feminine:
– endometrioza;
– sindromul ovarului polichistic;
– obstructia trompelor uterine;
– prezenta unor fibroame uterine;
– malformatii ale uterului;
– lipsa ciclului menstrual.
Chiar daca reprezinta cazuri de alarmare, ducand la aparitia infertilitatii, nu trebuie sa incepeti sa credeti ca nu va veti tine in brate niciodata propriul copil intrucat evolutia medicala a secolului in care ne regasim a facut reale progrese, chiar si in acest domeniu.
Articol realizat de Tatiana Tuţă