Una dintre afectiunile comune cu care se confrunta mamicile in primele 1000 de zile este mastita, o infectie care se manifesta prin durere la nivelul tesutului sanului si inflamarea acestuia. Dr. Cristina Ianuc (expert NUTRICIA) iti explica ce trebuie sa stii despre mastita.
De cele mai multe ori, mastita se dezvolta in timpul alaptarii, in primele trei luni dupa nastere, insa exista si cazuri de mastita la femeile care nu au nascut sau chiar la femeile care se afla la granita cu perioada de menopauza.
In cazul femeilor care alapteaza, aceasta infectie se poate dezvolta din cauza unei cantitati de lapte ramase in interiorul sanului. Fie pentru ca acestia nu au fost goliti complet sau poate nu suficient de repede in timpul alaptarii, fie pentru ca micutul nu are o pozitie optima, fapt ce impiedica fluxul normal al laptelui. Si alaptarea prea rara poate duce la colectarea unei cantitati de lapte prea mare in interiorul sanului, in care se pot acumula bacterii si care poate crea complicatii, ajungandu-se la mastita infectioasa.
Tipul de mastita ce se manifesta la femeile care nu alapteaza este unul generat de infectarea sanului ca urmare a unor rani suferite la nivelul mamelonului. Astfel, mameloanele zgariate, crapate sau cele in care au fost introduse cercei/pierce-uri pot fi mediul perfect pentru dezvoltarea infectiei.
Mastita afecteaza, in general, doar unul dintre sani, iar simptomele se dezvolta destul de rapid printr-o complicatie. Dintre cele mai cunoscute semne ale aparitiei acestei afectiuni enumeram identificarea nodulilor la sani sau o zona a sanului care se simte rigida la atingere, pete si umflaturi ale sanului in anumite zone care emana caldura si provoaca durere la atingere, o durere constanta a sanului, in special atunci cand alaptezi sau scurgeri albe, care pot contine si sange.
In majoritatea cazurilor, mastita se poate trata cu antibiotce, de obicei pentru o durata de 10-14 zile. Desi este probabil sa te simti mai bine dupa numai 24 de ore de tratament, este important sa continui schema de tratament recomandat pentru a evita o posibila recadere.
Relatia stabilita cu medicul este esentiala in tratarea mastitei si in prevenirea aparitiei ei pe termen lung. De aceea, pentru atenurea durerii, nu ezita sa ii ceri sfaturi medicului si chiar tratament aditional specific durerilor suferite. De asemenea, poti folosi comprese calde cu care sa iti masezi sanii. Odihna, hidratarea si un stil de viata sanatos te pot ajuta atat in perioada de recuperare, cat si in prevenirea aparitiei mastitei.
In plus, pentru mamicile care au optat pentru alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata a micutului, recomandare sustinuta si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, este indicat sa alaptezi din ambii sani si sa eliberezi tot laptele dupa ce s-a saturat cel mic.