Zooterapia – asa a fost numita terapia cu ajutorul animalelor de companie, care, dincolo de a fi doar tovarasi de joaca pentru copii, i-au ajutat sa se vindece de anumite boli si traume psihoemotionale. Ba mai mult, animalele nu sunt numai medici personali pentru micutii care le sunt stapani, ci le induc acestora animite abilitati pe care cei ce nu poseda animale le insusesc ceva mai greu.
Pasarile ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare, deci unui micut imprastiat ii poti lua ca animal de companie pasari. Iepurii rezolva problemele de emotivitate crescuta ale copiilor introvertiti si sunt folositi in terapia varstinicilor cu pierderi de memorie. Cainii ajuta la cresterea stimei de sine a copiilor care le sunt stapani si ii ajuta pe micuti sa se exprime mai usor si sa fie asertivi. Stapanii de caini au incredere mai mare in propria lor persoana si capata abilitati sociale, se inteleg mai repede si mai bine cu alti copii de vasta lor si devin mai empatici.
Pisicile ajuta la reglarea tensiunii arteriale, previn problemele de inima, calmeaza persoanele stresate si si-au dovedit calitatile terapeutice in centre de detentie sau reeducare pentru copii si tineri, din intreaga lume. Caii sunt terapeuti de succes in cazul copiilor suferind de autism, soc post-traumatic sau cu tulburari de atasament. Copiii care participa regulat la sedinte de echitatie au o stima de sine crescuta si se simt in controlul propriei lor vieti.
Inainte de a cumpara un animal de companie
Beneficiile unui animal de companie pentru echilibrul emotional al copiilor sunt cunoscute, dar inainte de a cumpara un animal pentru junior, trebuie sa raspunzi la cateva intrebari. Gandeste-te bine ca a ingriji un animal presupune o mare responsabilitate si nu te lasa prada entuziasmului, daca nu stii exact cine si cum va avea grija de animalul respectiv. Unde va locui, cum va fi afectat programul vostru zilnic de venirea noului membru in familie, cine va avea grija efecticv de animal? Caci, chiar daca cel mic insista sa ii cumperi vreun caine sau nu se lasa dus din pet-shop pana nu ii promiti ca ii vei lua un iepuras, nu te amagi – tu vei avea grija de animalui LUI de companie. Mai gandeste-te si ce vei face cu animalul atunci cand veti vrea sa plecati in concediu – are cu cine sa ramana, cine sa il ingrijeasca? Tine cont de faptul ca si animalele au sentimente profunde si pot suferi la propriu daca stapanii dispar din peisaj o perioada mai lunga.
Nu in ultimul rand, ia in calcul toate investitiile pe care le presupune a avea grija de un animal de companie – in afara de cusca sau colivie, zgarda si lesa (in cazul cainilor), cutiute de nisip si casute pe care sa-si ascuta ghearele (in cazul pisicilor), mai trebuie sa te gandesti la hrana, vaccinari si cheltuieli de urgenta, in situatiile in care animalul de imbolnaveste (ceea ce se poate intampla destul de des).
Raspunde la toate aceste intrebari cu mare seriozitate, pentru ca o data ce ai luat un animal pentru copilul tau, dezamagirea de a nu-l mai avea in peisaj la ceva vreme dupa achizitionare este mai mare decat daca nu i l-ai fi cumprat deloc, iar regresul emotional al copilului poate fi semnificativ.