Daca ai un risc crescut in sarcina sau ai depasit termenul normal de gestatie, medicul va recomanda efectuarea profilului biofizic. Uite ce sa stii despre acest test.
Profilul biofizic este un test simplu, nedureros, care evalueaza starea generala a copilului inainte de a se naste si in special daca primeste suficient oxigen.
Testul se recomanda atat cand se depasesc cele 40 de saptamani de sarcina, cat si in cazul in care fatul este inactiv, mama are risc de pre-eclampsie sau sufera de diabet, bebelusul este mic sau lichidul amniotic este prea mult sau prea redus in volum.
Profilul biofizic se impune si in cazul unei gravide care care a pierdut o sarcina anterioara la o varsta gestationala avansata si se poate repeta de 2-3 ori pe saptamana sau de cate ori este necesar.
Cum se efectueaza profilul biofizic?
Testul dureaza aproximativ o ora, timp in care viitoarea mamica trebuie sa stea nemiscata. Inainte de efectuarea testului cu aproximativ o ora ti se va recomanda sa mananci ceva usor. In timpul testului se observa miscarile fetale active, tonusul muscular, volumul lichidului amniotic si miscarile respiratori, iar atasarea electrozilor pe abdomenul mamei permite si monitorizare frecventei cardiace.
Fiecare dintre parametri monitorizati este notat cu un scor: 0 (anormal), 2 (normal). Adunand punctele pentru fiecare componenta in parte se obtine un scor final maxim de 10. In general, un scor normal este situat intre 8 si 10, un scor mai mic de 6 fiind anormal.
Daca scorul pentru lichidul amniotic este 0, sunt necesare si alte investigatii care sa stabileasca daca se impune inducerea unei nasteri premature.
In functie de rezultatele profilului biofizic, medicul specialist poate recomanda si alte investigatii, precum ecografia doppler sau testul la stres. Toate aceste investigatii sunt necesare deoarece in cazul in care se observa o suferinta fetala acuta se impune nasterea prematura si efectuarea unei operatii de cezariana.