Daca ai avut diabet gestational in timpul sarcinii, riscul de a face diabet de tip 2 este destul de ridicat.
La 6-12 saptamani dupa nastere ar trebui sa efectuezi din nou testul de toleranta la glucoza si in urmatorii ani ar fi bine sa repeti acest test cel putin o data pe an sau mai des, daca medicul tau considera ca intrunesti mai multi factori de risc.
Daca ai avut diabet gestational si vrei sa alaptezi, vorbeste cu mediul sa vezi daca medicatia pe care o iei poate afecta bebelusul (stiut fiind ca orice consuma mama trece in laptele matern). Specialistii te sfatuiesc sa alaptezi, alaptarea minimizand riscul de diabet de tip 2 si pentru tine, dar si pentru copilul tau, dar si probabilitatea ca el sa devina obez la maturitate. Conform unui studiu, riscul de obezitate este mai scazut cu 30% in randul copiilor care au fost alaptati, chiar si cand aceastia ajung la maturitate.
Daca ai avut diabet gestational, regimul alimentar dupa sarcina are o mare importanta. Daca adopti o dieta in stil mediteranean riscul sa dezvolti un diabet de tip 2 scade cu 40% spun specialistii. Introdu, deci, in meniu tau cat mai multe fructe si legume, ulei de masline presat la rece, seminte crude.
Ai grija la kilogramele in plus, acumulate de-a lungul celor 9 luni – le dai jos mai usor daca adopti o dieta echilibrata, alaptezi si faci in mod regulat sport. Daca nu ai cu cine sa lasi bebelusul, il poti folosi la antrenamentele tale – poti adapta celebrul joc de-a avionasul, ridicandu-te putin pentru a-i da celui mic un pupic. Ai grija insa sa nu te suprasoliciti si vorbeste cu medicul inainte de a incepe un program de exercitii fizice. In mod normal, la 6 saptamani dupa nastere ai voie sa faci cateva exercitii usoare, dar fiecare organism se vindeca in mod diferit si este bine sa nu fortezi lucrurile. In plus, tine cont de faptul ca atunci cand faci sport, gustul laptelui matern se poate modifica. Efortul fizic intens poate afecta, de altfel, chiar lactatia, asa ca totul trebuie facut cu moderatie.
Daca ai avut diabet gestational in timpul primei sarcini este necesar sa monitorizezi toleranta la glucoza cu atentie atunci cand doresti sa nasti a doua oara.