Esti vesnic obosita, nu te poti concentra, te simti slabita, ai dureri de cap si esti ametita? Nu e de vina astenia de primavara, ci, mai probabil, esti anemica. Riscul este cu atat mai mare cu cat ai o menstruatie abundenta si nu esti mare consumatoare de carne. Uite o lista de alimente bogate in fier, pe care este bine sa le introduci in meniul tau, pentru a-ti incepe ziua in forta.
Sfecla rosie
Poate fi introdusa si in alimentatia bebelusilor inca de la 8 luni si este indicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, gratie continutului ridicat de fier, dar si de vitamina C, care face ca fierul sa fie asimilat mai usor de catre organism. Sfecla rosie contine si intreg complexul de vitamine B, vitamina A, magneziu, iod, calciu, sulf, este un aliment detoxifiant si cu proprietati miraculoase. Sfecla este folosita pentru vindecarea afectiunilor ficatului, a bolilor cardiovasculare, ca adjuvant in tratamentele impotriva cancerului si este recomandata ca tonic pentru organismul adultilor si copiilor deopotriva.
Caisele uscate
Femeile le apreciaza mai degraba pentru ca previn si trateaza constipatia, dar caisele uscate sunt de real folos in vindecarea anemiei, gratie continutului mare de fier si vitamina C. Fructele mai contin vitaminele A si B, dar si potasiu. Ai grija insa ca atunci cand introduci caisele uscate in meniul tau, sa calculezi bine aportul de calorii, pentru ca 100 de grame de caise uscate sunt incarcate de 241 de calorii (si contin cam 40 de grame de zahar!)
Fasolea
Bogata in proteine de calitate, fasolea contine si cantitati semnificative de fier – 4 miligrame de fier la o cana. Daca nu-ti place carnea (pe care noi o consideram in mod obisnuit principalul aliment care ne furnizeaza fier), fasolea alba, pestrita sau rosie reprezinta o alternativa alimentara ideala pentru prevenirea si tratarea anemiei.
Pudra de cacao
Boabele de cacao sunt o sursa valoroasa de antioxidanti si fier. 30 de grame de pudra de cacao (aproximativ 2 linguri) acopera aproape jumatate din doza zilnica recomandata de fier. Pudra de cacao mai contine si mult magneziu, crom, cupru, zinc (foarte important pentru sistemul nostru imunitar) si mangan. Poti invoca fara griji aceste randuri ca argument in plus pentru obiceiul tau de a consuma ciocolata! Pentru a beneficia insa din plin de nutrientii din pudra de cacao este bine fie sa consumi pudra pe post de bautura calda (fara adaos de zahar) sau sa mananci doar ciocolata cu peste 70% cacao (ciocolata neagra, amaruie).