Desi si-ar mai dori un copil, multe mamici se tem de dezavantajele pe care le implica o sarcina tarzie. Un studiu realizat de specialistii Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Boston arata ca femeile care nasc dupa 33 de ani sunt mai longevive decat cele care nasc inainte de a implini 30 de ani.
Asta nu inseamna, desigur, ca ar trebui sa amani momentul nasterii unui copil – avertizeaza autorii studiului. Pur si simplu, abilitatea de a procrea mai tarziu indica faptul ca intreg organismul acelei femei imbatraneste ceva mai incet.
Alte studii avand ca subiecti copii nascuti de mame trecute de varsta de 35 de ani releva ca bebelusii mamicilor trecute de prima tinerete sunt mai sanatosi, sunt mai putin predispusi la accidente si sunt feriti de riscul de obezitate.
Specialistii pun acest lucru pe seama faptului ca mamicile trecute de 35 de ani sunt mult mai informate si iau decizii pertinente legate de sanatatea lor si a bebelusilor pe care ii aduc pe lume, fiind adeptele unui stil de viata sanatos si adoptand metode de profilaxie care tin bolile departe de cei mici.
In plus, copiii nascuti de mame dupa 40 (de ani) au un vocabular mai dezvoltat si obtin scoruri mai mari la testele IQ. Acest lucru are prea putin de-a face cu anumite date genetice insa, ci mai mult cu implicarea si atentia acordata de parinti dezvoltarii si stimularii progreselor bebelusului. Specialistii spun ca in primele luni de viata, un parinte contribuie in medie cu 25% la dezvoltarea inteligentei copilului, prin modul in care interactioneaza cu acesta. Astfel, copiii nascuti de mame de peste 35 de ani identifica forme si culori mai devreme decat colegii lor de generatie. Psihologii spun ca acesti copii sunt si mai echilibrati emotional, datorita faptului ca mamele lor s-au pregatit pentru rolul de parinte si au luat aceasta decizie asumata, intr-un moment in care alte ambitii, legate de cariera, de exemplu, au trecut pe locul 2.
Riscuri legate de o sarcina tarzie
Specialistii le sfatuiesc pe femeile care vor sa devina mame sa nu amane prea mult momentul aducerii pe lume a unui copil. In ciuda aparentelor avantaje pe care le pot avea bebelusii nascuti de mame trecute de prima tinerete, riscurile pe care le implica o sarcina tarzie nu sunt nici putine, nici de neglijat. Cu cat varsta mamei creste, cu atat creste riscul de sindrom Down si anomalii cromozomiale, diabet gestational, pre-eclampsie, riscul de pierdere a sarcinii, probleme ale placentei (placenta previa, insuficienta placentara).