Bebelusii purtati sunt mai fericiti, se dezvolta mai armonios si au o relatie profunda cu parintii lor. Nu toate sistemele de purtat sunt insa sanatoase pentru bebelusi. Uite de ce sa tii cont.
Imediat dupa nastere bebelusii au spatele in stare de cifoza totala, extrem de curbat, pentru ca musculatura care sustine coloana vertebrala nu este suficient de dezvoltata.
Dezvoltarea coloanei vertebrale a bebelusului are loc in primul an de viata, in mai multe etape. Dupa stadiul de cifoza totala (curbura totala a spatelui, care arata ca un C, la nou-nascut), la varsta de 3-4 luni se dezvolta a doua curbura, lordoza cervicala, in momentul in care copilul işi poate susţine capul singur. Apoi, in jurul varstei de 8 luni, cand copilul sta bine in fund, apare cifoza dorsala. Abia intre 12-18 luni, cand copilul merge şi se dezvolta a patra curbura, lordoza lombara, iar coloana copilului este complet dezvoltata, sub forma literei S, ca la adult.
De aceea este important ca in primele saptamani si luni de viata coloana sa fie sprijinita pe intreaga lungime, mai ales ca discurile intervertebrale nu sunt pregatite pentru a-si exercita functia lor anti-soc.
DE CE SA TII CONT:
Daca alegi sa porti bebelusul, ideal este sa cauti acel produs complet anatomic si care sa tina cont de particularitatile etapei de dezvoltare in care se afla cel mic.
Trebuie sa stii ca osificarea pelvisului se petrece in primele 9 luni de viata si ca in acest interval este extrem de important ca soldul sa fie corect pozitionat, pentru a evita displazia.
Displazia de sold este caracterizata prin pozitia anormala a capului femural in articulatia soldului. In displazia de sold, cavitatea in care se fixeaza capul femural este prea superficiala sau mai putin adancita (in mod normal este precum o cupa adanca), iar acest lucru permite capului femurului sa alunece partial sau total in afara cavitatii.
Displazia de sold afecteaza 1 din 1.000 de nou-nascuti, iar incidenta este mai mare in randul fetitelor.
in opinia specialistilor, una dintre cauzele posibile ale aparitiei acestei afectiuni ar putea fi pozitia adoptata de bebelusi in uterul mamei, pozitia pelviana putand genera presiuni marite asupra ligamentelor, oaselor si a soldurilor fatului. Netratata la timp sau tratata in mod necorespunzator, displazia congenitala de sold se poate agrava, ea transformandu-se in luxatie de sold.
In ultimii ani insa multe din cazurile de displazie de sold se inregistreaza la cateva luni dupa nastere si asta din cauza pozitiei defectuoase pe care o are cel mic in diferite dispozitive in care este purtat – marsupii, esarfe etc.
Ce sa stii despre pozitia M
Atunci cand vei face investigatii pentru cumpararea celui mai potrivit tip de marsupiu, vei auzi mult vorbindu-se despre pozitia M. Ce este aceasta? Este pozitia ideala a picioruselor celui mic in raport cu soldurile si femurul. Pozitia M sau pozitia ”broscuta” este acea postura pe care bebelusul o adopta in mod natural atunci cand este luat in brate – astfel, genunchii sunt mai ridicati decat sezutul, iar unghiul dintre picioarele desfacute este de aprozimativ 90 de grade.
Pozitia M reprodusa de marsupiile anatomice permite existenta mai multor puncte de sprijin pentru greutatea bebelusului. Astfel, pcioarele bebelusului vin in mod natural in pozitia de broscuta, ca si cum te-ar imbratisa, si nu atarna inerte in jos (pozitie care favorizeaza displazia de sold si pune o mare presiune pe coloana vertebrala).
ALTE LUCRURI PE CARE SA LE VERIFICI
Bebelusul trebuie sa fie lipit de tine, nu la distanta, caz in care presiunea la nivelul spatelui tau este foarte mare.
Atunci cand este pozitionat in marsupiu, bebelusul nu trebuie sa fie ghemuit si scufundat in scaunelul de suport, ci sa aiba capul la suprafata si sa poata respira in voie.