Tocmai cand credeai ca ai sfarsit cu bine operatiunea olita si ca ai scapat de scutece, copilul incepe sa faca pipi pe el. Ce se intampla? Este bolnav, are vreo problema?
Diagnosticul de enurezis se va pune dupa ce se elimina suspiciunea de leziuni anatomice sau anomalii ale cailor urinare, prezenta unor corpi straini sau cauze neuromusculare, leziuni medulare (spina bifida) sau cerebrale.
Se considera enurezis daca aceasta situatie dureaza de cel putin un an, problema se repeta de cel putin doua ori pe luna, la copiii de cinci sau sase ani, si cel putin o data pe luna, la copiii peste şase ani.
CAUZELE ENUREZISULUI NOCTURN
Cei mai multi copii enurezici au o capacitate redusa a vezicii urinare, care este altfel anatomic normala. Un alt vinovat pentru enurezis ar fi – dupa unii specialisti – alergiile. Observatiile clinice si statisticile arata ca enurezisul este asociat cu alergii la medicamente si alimente, cazuri de febra a fanului sau urticarii. Se consideta ca alergenul afecteaza centrul inhibitor din creier si coboara pragul reflex al mictiunii. Adeptii acestei teorii sustin ca indepartatea laptelui de vaca, a oualor, a alimentelor puternic aditivate si a dulciurilor industriale din alimentatia celui mic atrage dupa sine o rezolvare imediata a problemei legate de enurezis.
Un alt factor de risc pentru enurezis este constipatia, acumularea de materii fecale putand micsora capacitatea vezicii urinare.
Foarte multi specialisti considera ca principalele cauze pentru declansarea episoadelor de enurezis tin de factori emotionali.
Copiii des pedepsiti sau cu parinti severi, copiii cu parintii divortati sau in ale caror familii sunt probleme de violenta domestica, juniorii agresati la gradinita sau neglijati acasa pot suferi de enurezis.
Aparitia unui frate mai poate fi un factor de risc pentru declansarea episoadelor nocturne neplacute, precum si incercarile mamei de a obisnui copilul la olita inainte de vreme.
CE POTI FACE TU CAND COPILUL FACE PE El
Tratarea episoadelor de enurezis implica multa rabdare si perseverenta. Este bine sa ii explici celui mic care este mecanismul prin care face pipi, pe nivelul lui de intelegere, desigur, pentru ca el sa stie ce se intampla cu organismul lui si sa aiba senzatia de control.
- Invata-l cum sa intrerupa jetul de urina (astlfe va vedea ca poate controla urinarea, ca nu i se intampla, pur si simplu, accidental, sa faca pipi). Mai poti sa-l inveti sa se antreneze sa se abtina un pic (fara sa-i suprasoliciti rinichii. Cand simte nevoia sa mearga la baie, roaga-l sa numere pana la 10 si apoi sa se duca. Pe masura ce va practica, va dobandi un din ce in ce mai bun control asupra vezicii lui.
- Stabileste un program de mers la baie
- Nu-i mai dea seara sa bea lichide si fereste-te si de legume si fructe bogate in apa seara.
- Trezeste-l timp de cateva zile la fiecare ora – verificand daca nu trebuie sa faca – pana cand se va seta reflex pe o anumita ora la care sa-l trezesti peste noapte. Pare chinuitor pentru tine si el, dar daca il duci la baie chiar si semi-adormit, va fi foarte mandru de el ca nu a mai facut in pat, iar aceasta senzatie s-ar putea sa rezvole problema mai simplu decat credeai.
Explica-i celui mic ca e ok daca mai are mici scapari ocazional, sa nu ia totul in dramatic daca se repeta problema la catva timp dupa ce ati crezut ca ati rezolvat-o.
Nu certa niciodata copilul si nu-l face de ras, parandu-l cunoscutilor sau prietenilor – nu faci decat sa prelungesti si adancesti problema.