La nicio varsta vestea ca mami si tati se despart nu este primita cu sufletul impacat de catre copil. Chiar si cand este foarte mic si pare ca nu intelege mare lucru, copilul percepe imediat schimbarea, iar despartirea parintilor ii schimba iremediabil viata. Depinde doar de intelepciunea parintilor sa se comporte in asa fel incat divortul lor sa nu fie o povara emotionala imposibil de dus pentru copil.
Invariabil, copilul se simte vinovat pentru despartirea parintilor – daca ar fi fost mai cuminte, daca ar fi luat note mai mari, daca nu ar fi plans atat de mult sau nu ar fi vrut atat de multe jucarii poate mami si tati ar mai fi fost impreuna.
Chiar daca parintii incearca sa le alunge aceasta vinovatie, in copii ea este adand inradacinata si cei mai multi dintre ei vor incerca intr-un fel sau altul sa ii reuneasca pe mami si pe tati.
CE POTI FACE CA PARINTE
Fara razboi!
Este foarte greu sa mentii lucrurile intr-un ton civilizat, chiar si cand despartirea s-a produs de comun acord. Cu atat mai greu este sa te abtii de la cuvinte grele sau resentimente cand te simti inselat, pacalit, tradat. Totusi, cu un dram de intelepciune, parintii ar trebui sa realizeze ca in razboiul lor victima este copilul. Cand unul sau altul dintre parinti incearca sa-si ia copilul aliat, cand nu se poate abtine de la a improsca fostul parnerer cu noroi, cand comentariile ironice scapa de pe buze in fata copilului, toate acestea il pun pe cel mic intr-o situatie de nesuportat.
Nu-l face confident pe cel mic
Cand o ruptura se produce in cuplu, tendinta naturala a parintelui care ramane cu copilul este sa-l ia pe acesta aliat si sa si-l faca un soi de confident. Un prieten, un terapeut pot fi de ajutor in perioada grea din timpul despartirii, iar cel mic trebuie sa fie cat mai putin implicat in toate culisele divortului. El nu trebuie sa stie toate episoadele dureroase care te-au adus la hotararea de a divorta si nici nu trebuie impovarat cu nostalgii legate de perioada in care mami si tati erau fericiti.
Stabiliti un program
Stabiliti un program de vizitare a celui mic sau momente importante in care sa fiti pe rand cu copilul – sarbatorile, serbarile scolare, vacantele – vorbiti despre toate si odata ce ati apucat sa spuneti copilului un lucru, tineti-va de cuvant. Nu-l dezamagiti si nu va folositi de el pentru a plati polite fostului partener.
Fiti onesti
Spuneti-i concret copilului cum il va afecta despartirea voastra, ce se va schimba in programul lui in fiecare zi.
Fiti pregatiti pentru regrese
Regresele copilului adica. Nu este iesit din comun ca un copil ai carui parinti divorteaza sa inceapa sa faca pe el, sa treaca prin perioade de agresivitate crescuta, sa se inchida in el. Cand mama si tata s-au despartit, copiii sunt terorizati de gandul ca daca au pierdut deja un parinte, l-ar putea pierde si pe celalalt. Iar gandul de a ramane singur pe lume este cu adevarat terifiant pentru un copil. Fiti pregatiti, deci, pentru a observa toate schimbarile la cel mic si apelati la specialisti la nevoie. Nu faceti insa din suferinta copilului o arma de santaj sentimental a fostului partener.