Cel mai natural proces din lume, alaptarea nu decurge intotdeauna fara probleme chiar de la inceput. Mamicile incepatoare nu stiu, intr-o prima faza, daca cel mic mananca suficient. Uite cum iti dai seama:
Cand bebelusul este corect alaptat – este bine pozitionat la san si suge corect – tu vei simti o senzatie ca de tragere atunci cand sanul este golit de lapte. Nu ar trebui sa simti insa durere. Alaptarea trebuie sa fie confortabila si pentru mami, si pentru bebelus.
Cand vine vorba despre alaptare, mama este preocupata foarte mult de bebelus, dar ar trebui sa se gandeasca si la sine – productia de lapte este influentata si de alimentatia mamei, dar si de starea psihica. Trebuie sa ai intai grija de tine, pentru a-i putea oferi bebelusului „mese de calitate”. Daca esti obosita sau anxioasa bebelusul preia de la tine toate starile.
Pe masura ce mama capata mai multa incredere in ea, incepe sa formeze o echipa cu bebelusul. Acesta poate suge mai timid la inceput, dar nu are nevoie de mult timp pentru a deprinde corect tehnica suptului. O masa nu trebuie sa dureze mai mult de 35-40 de minute.
Nu uita de pauza de eructat, pentru a evita regurgitarile si chiar episoadele de voma si mai ales, nu-l lasa sa adoarma la masa.
Foloseste o pompa de muls, pentru a goli sanul de lapte, daca cel mic sa saturat de la un singur san. Nu te stresa sa il pui pe cantar dupa fiecare masa – daca uda cel putin 6-7 scutece pe zi si ia in greutate (chiar daca nu in ritmul in care iti doresti tu), inseamna ca se hraneste bine!