Pubertatea reprezinta schimbarile majore in aspectul copilului. Asadar, varsta pubertatii este marcata de modificari ale sanilor, aparitia primei menstruatii la fetite si dezvoltarea organelor genitale la baieti.
Cu toate acestea, nu putine sunt cazurile in care fetitele de numai 8-9 anisori se pot confrunta cu o crestere a sanilor sau chiar cu aparitia menstruatiei. Nici baietii par sa nu respecte intocmai cerintele normale ale unei dezvoltari armonioase, tot pornind de la aceasta varsta baietii putandu-se confrunta cu cresterea parului pubian sau cu o dezvoltare destul de rapida a testiculelor. Este vorba de pubertate precoce.
In mod normal astfel de dezvoltari se produc dupa varsta de 12 ani. Cu cat ele apar mai devreme, cu atat copiii intra in perioada pubertatii ca urmare a abundentei de hormoni sexuali la fetite sau la baietei. Un asemenea caz ar putea fi cauzat uneori de tumori, lovituri sau chiar infectii
Pubertatea precoce nu manifesta de regula altfel de simptome decat cea obisnuita. De regula schimbarile fizice sunt destul de bine observate prin cresterea in inaltime, dar si prin dezvoltarea intelectuala. Mai devreme ca niciodata acesti copii devin destul de maturi in gandire. In alte cazuri, aceste stari prin care trec ar putea genera o pofta pentru actul sexual inca de la varste destul de fragede.
Intr-un asemenea caz, parintii nu vor sta fara sa faca nimic. Principala lor datorie va fi aceea de a se adresa medicului in vederea eliberarii unui tratament care sa le regleze functia endocrina. De asemenea, va trebui sa incerci sa porti discutii destul de ample cu copilul in asa fel incat acesta sa poata intelege ce se intampla de fapt cu organismul sau si sa accepte aceste schimbari.