Deficienta de fier este cea mai frecvent intalnita carenta nutritionala in radul copiilor. Pentru ca o anemie netratata la timp are impact asupra cresterii fizice si dezvoltarii intelectuale a copiilor, este esentiala diagnosticarea in timp util si tratarea corecta a acesteia.
Cauze posibile
Globulele rosii (hemoglobina) depind de existenta fierului in organism si au rolul foarte important de a transporta oxigenul din plamani catre restul organelor din corp. Cand acestea sunt insuficiente, se instaleaza anemia. Iata de ce fierul este un nutrient cu rol esential in crestere, inca din primele luni de viata. Uneori, cauza anemiei este doar o nutritie gresita: de exemplu, laptele de vaca nu este recomandat in alimentatia bebelusilor tocmai pentru ca este sarac in nutrientii necesari copiilor. De aceea, e recomandata alaptarea sau trebuie sa folosim o formula de lapte speciala. Copiii nascuti prematur, care nu pot fi alaptati, au risc mai mare de anemie. De asemenea, dupa varsta de 9 luni riscul creste, odata cu trecerea pe alimente solide (daca nu sunt suficient de bogate in fier) si renuntarea la formula de lapte. Alimentele bogate in fier, precum spanacul, carnea si cerealele sunt o idee buna pentru mesele de solide.
Pe de alta parte, un supliment nutritional remediaza anemia feripriva, insa nu si alte forme de anemii, care, desi apar tot din cauza lipsei fierului, au la baza o alta problema. Se poate ca bebelusul sa aiba suficient fier in aliementatie, dar sa aiba anemie. Aceasta inseamna ca nu il asimileaza. Cauzele lipsei de asimilare pot fi o infectie, o pierdere de sange interna, lipsa vitaminei B12, o infectie etc. De asemenea, copii cu celiachie (intoleranta la gluten) pot suferi si de lipsa fierului pe care nu il pot absorbi.
Cum recunosti simptomele?
Paloarea fetei este primul semn prin care recunosti la un copilas lipsa fierului. Coplasii mai mari se pot plange de oboseala si dureri de cap. La cei mai mici poti constata existenta unor scaune inchise la culoare, unghii casante, pofta de mancare scazuta, limba inflamata, risc crescut de infectii, stari de iritatie.
De cat fier are nevoie copilul?
O analiza de sange este singura posibiliate de a diagnostica existenta a anemiei. Dupa analiza, se pot face si altele, in functie de riscurile pe care le prezinta copilul. Pentru anemie feripriva, medicul va da doar un supliment de fier, dozarea fierului din alimentatie facandu-se in functie de greutatea copilului. O cura cu suplimente de fier poate dura pana la 6 luni, dar de regula este recomandata copiilor mai mari. Copiilor mai mici le este recomandat aportul din alimentatie si remedierea cauzei care a dus la malabsorbtia fierului. Atentie, nu da copilului fier doar daca ti se pare ca este palid, cere medicului sa-i faca analize: supradozele de fier duc la probleme la fel de grave.