In mod gresit, parintii nu acorda o prea mare importanta dintilor de lapte, gandindu-se ca oricum, ei sunt temporari. Greselile de igiena dentara au insa un efect si asupra danturii permanente – avertizeaza medicii. Nu repeta si tu aceste practici gresite!
Nu il speli pe dinti
Fie nu il speli deloc, fie il lasi pe el sa-si perie dintii. Dar copiii mici nu au abilitatile motrice necesare pentru a se spala corect pe dinti. Nici nu sunt invatati, de altfel, sa o faca – dentistii spun ca foarte multi adulti isi perie ei insisi in mod incorect dintii, folosind miscari orizontale, in loc sa mearga cu periuta de dinti de la gingie spre varful dintelui. Este laudabil ca vrei sa ii induci copilului deprinderi de igiena, dar cand este vorba despre dinti, este mai bine sa supraveghezi tu periajul – cel mic poate incepe sa se spele pe dintisori, dar tu trebuie sa ”retusezi”, pentru a te asigura ca intr-adevar, resturile de mancare au fost indepartate. De-abia de la 7-8 ani un copil se poate spala corect pe dinti, de unul singur!
Mergi prea rar la dentist
Ce nu stiu parintii este ca o carie avanseaza foarte repede intr-un dinte de lapte. Cum noi, adultii suntem obisnuiti sa amanam cat mai mult vizita la dentist, facem acelasi lucru si cu cei mici. Astfel, se ajunge in situatia in care un junior de 3-4 ani trebuie sa fie anesteziat general, pentru ca medicul sa poata repara probleme dentare ce pot genera infectii serioase (inclusiv septicemie!). Juniorii trebuie dusi la dentist inainte de a avea probleme. Ei trebuie sa se familiarizeze cu cabinetul stomatologic si sa nu perceapa acest loc ca pe un Bau-Bau, asa cum ar face-o daca prima lor intalnire cu dentistul s-ar lasa cu durere.
il pui in pat cu biberonul
Parintii au descoperit ca o metoda rapida de a adormi copilul este sa-l puna in patut cu un biberon. Practica este una des intalnita si dupa varsta de 2 ani si cauzeaza probleme dentare, ducand la aparitia cariilor de biberon si chiar a gingivitelor – caci resturi de lapte in combinatie cu resturile de mancare duc la inmultirea bacteriilor si inflamarea gingiilor.
Ii dai gustari sanatoase, dar… rele
Te-am nedumerit? Ei bine, ca si caramelele, bomboanele gumate si alte dulciuri nesanatoase, si gustarile sanatoase, precum bananele, stafidele, caisele uscate sau chiar biscuitii integrali sunt lipicioase si raman intre dinti, cu tot cu zaharurile concentrate pe care le contin. Daca dupa o astfel de gustare, cel mic nu se spala pe dinti, aceste zaharuri, precum si acizii din fructe ataca smaltul dintilor si lasa loc liber pentru bacteriile care provoaca aparitia cariilor.
Te feresti de fluor
Folosirea fluorului in pastele de dinti pentru copii ramane un subiect controversat. Medicii au pareri pro si contra pe acest subiect, dar asupra unui aspect s-au pus de acord – fluorul ramane cel mai bun mod de prevenire a cariilor dentare. Stomatologii ii linistesc pe copii – in cantitatile continute de pasta de dinti pentru copii, fluorul nu este toxic, chiar presupunand ca cel mic ar inghiti toata pasta de dinti, lucru care oricum nu se intampla prea des.
Ii dai bauturi acidulate
Bauturile dulci si acidulate, care le plac copiilor atat de mult, distrug dintii. Cand dantura este practic intr-o baie de acid si zaharuri, pH-ul se modifica si dintii sunt serios atacati. Daca cel mic este fanul acestor bauturi, redu treptat consumul lor, inlocuind aceste sucuri cu variante naturale – limonada, suc proaspat de portocale sau mere etc. Chiar si asa, ai grija ca cel mic sa se spele cat mai des pe dinti pentru a feri dantura de acizi – cu efect coroziv asupra dintilor de lapte, in special.