Ingrediente pentru aluat:
– 250 ml apa
– 100 g unt
– 4 oua
– 150 g faina (echivalentul unei cani medii)
– un praf de sare
Pentru servire si ornat:
– inghetata de vanilie
– 1 ciocolata cu lapte
Mod de preparare
- Pune apa intr-o cratita si adauga in ea untul, apoi da-o pe foc. Amesteca din cand in cand. Cand apa incepe sa fiarba, dupa aproximativ 1-2 minute, adauga toata faina, amesteca cu telul pana la incorporare si mai lasa pe foc circa 30 de secunde. Cand aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe fundul si extremitatile cratitei, avand consistenta unui piure, ia-l de pe foc si lasa-l la racit 10 minute.
- Pregateste vasul de mixer. Dupa ce aluatul s-a racit, pune-l in recipientul mixerului. Da drumul la mixer, la viteza mica. Adauga in aluat cate un ou, pe rand, lasa sa se incorporeze in timp ce mixerul merge, apoi adauga alt ou si amesteca. Procedeaza la fel cu cel de-al treilea ou. Cand aluatul are o textura fina, ca de maioneza, opreste mixerul.
- Preincalzeste cuptorul la 220°C sau la maximum, daca e cuptor clasic. Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Pune aluatul intr-un pos si formeaza pe tava gogosele, lasand spatiu intre ele (gandeste-te ca isi vor dubla dimensiunile cand se vor umfla). Lasa la cuptor circa 30 de minute (intoarce tava dupa primul sfert de ora, pentru ca gogosile din fata sa treaca in spate, dar misca-te repede, sa nu se lase aluatul). Dupa 20 de minute, inteapa gogoselele cu o scobitoare, ca sa iasa aerul din ele. Tine-le inca 10 minute in cuptor, la foc mediu. Sunt gata cand aluatul este crocant, usor rumen la suprafata.
- Lasa gogoselele sa se raceasca, apoi taie-le cu un cutit in doua, pe orizontala, astfel incat sa le poti umple. Topeste ciocolata la bain-marie si pune ciocolata topita intr-un pos sau intr-o punga de plastic. Umple gogoselele cu cate o lingurita de inghetata si orneaza-le cu ciocolata. Serveste-le imediat sau pune-le la frigider si serveste-le reci.