In ultimii 10 ani, o multime de cercetari realizate de specialisti din diferite tari dovedesc ceea ce stramosii nostri au intuit, fara sa aiba nevoie de studii: masa in familie este importanta pentru starea de spirit, dar si pentru sanatatea fizica a membrilor ei.
Copiii care iau masa cu parintii macar o data pe zi au note mai mari la scoala, o stima de sine crescuta, mai putine probleme de comportament legate de abuzul de substante, depresii sau sarcini nedorite. In plus, au un vocabular mai bogat si se adapteaza mai rapid la anumite situatii de viata. In familiile in care parintii si copiii mananca impreuna, riscul de obezitate este foarte scazut.
Iata doar cateva argumente pentru intoarcerea la obiceiul mesei in familie. Nu e prea greu ca macar una dintre cele trei mese principale ale zilei sa fie servita in familie. Cina este cea mai potrivita alegere – pentru ca, dimineata, unul dintre parinti pleaca mai devreme la birou sau copiii se trezesc ceva mai greu.
Unde mancati
Masa in familie nu inseamna ca ne luam cu totii farfuriile si ne uitam la televizor, ci presupune sa alocam macar 30 de minute acestei activitati, interval in care atentia noastra este concentrata exclusiv pe momentul petrecut impreuna. Mancam, povestim lucrurile interesante de peste zi, glumim si construim amintiri. Frumoase!
Toata lumea contribuie
De vreme ce masa in familie este ceva facut in comun, toata lumea trebuie sa contribuie intr-un fel – cineva poate curata legumele, altcineva poate taia carnea, altcineva poate pune masa si, in sfarsit, altcineva poate spala vasele la finalul mesei. Multi parinti considera ca cei mici sunt prea mici pentru a fi implicati in treburile casnice. Sa contribui dupa posibilitatea ta la un moment de familie consituie o lectie despre responsabilitate, dar poate fi si distractiv. Cand fiecare membru al familiei are cate o mica sarcina de indeplinit, se simte util si apreciat de ceilalti, ceea ce duce la o stima de sine crescuta si topeste frustrarile pe care cineva (de obicei, mama) le poate avea cand face totul de unul singur.
Fara tensiuni
Masa in familie trebuie sa fie un prilej de comunicare reala. Subiectele potential spinoase sau care pot declansa tensiuni nu-si au locul in acest moment. Atmosfera linistita si destinsa este importanta, pentru ca, altfel, masa in familie va fi perceputa ca o corvoada, o obligatie de la care, pe masura ce vor creste, copiii vor dori sa se sustraga.