Gustul special al bomboanelor Raffaello, acum într-un tort de casa. Cere rabdare, dar rezultatul va fi delicios. Truc: în crema de branza poti pune si arahide, ca sa semene cat mai mult cu bomboanele.
Ingrediente:
Pentru blat:
– 5 albusuri de oua mari
– 120 ml lapte
– 1 lingura esenta de cocos
– 300 g faina
– 1 cana cu migdale macinate
– 450 g zahar (2 cesti)
– 2 lingurite praf de copt
– 1/2 lingurita sare
– 230 g unt nesarat, la temperatura camerei
– 360 ml lapte de cocos neîndulcit
Pentru umplutura de branza:
– 250 g crema de branza dulce (mascarpone)
– 120 g unt nesarat, la temperatura camerei
– 1 cana cu fulgi de nuca de cocos
– 2 cesti cu zahar pudra
Pentru crema de unt:
– 6 albusuri de ou
– 50 g zahar
– 150 ml apa
– 1/2 cana cu zahar pudra
– 1/4 lingurita sare de lamaie
– 2 cesti cu unt nesarat, la temperatura camerei
– 1 lingurita esenta de cocos
Pentru glazura:
– 170 g ciocolata alba
– 5 linguri lapte condensat (10 cutiute de lapte pentru cafea)
– fulgi de nuca de cocos
Mod de preparare:
1. Preîncalzeste cuptorul la 180° C si unge cu ulei doua forme de tort, care sa aiba minimum 3 cm înaltime, pentru ca blatul sa aiba loc sa creasca. Pune albusurile într-un bol si amesteca-le usor. Adauga cei 120 ml (o jumatate de cana) de lapte si esenta de nuca de cocos si omogenizeaza. Da-le deoparte.
2. Într-un vas de mixer, combina faina, migdalele, zaharul, praful de copt si sarea. Adauga laptele de cocos si untul si amesteca la viteza mica, pana omogenizezi. Creste viteza la una medie si amesteca aproximativ 2 minute, pana obtii o compozitie care se desprinde de pe peretii vasului. Adauga amestecul de albus de ou în trei etape, avand grija ca între o doza si alta aluatul sa se desprinda din nou de pe peretii vasului.
3. Împarte aluatul în doua, pune-l în formele pregatite si da la cuptor pentru aproximativ 60 de minute (inverseaza blaturile între ele dupa prima jumatate de ora) sau pana cand poti introduce o scobitoare în blat, iar aceasta iese curata. Lasa sa se raceasca.
4. Pentru crema cu branza, bate untul la viteza mare, pana devine spuma. Adauga branza si zaharul si continua sa amesteci, apoi – fulgii de nuca de cocos. Pune crema deoparte.
5. Pentru crema cu unt, pune albusurile în mixer si bate-le la viteza mare. Adauga sarea de lamaie si un varf de cutit de sare. Între timp, prepara un sirop de zahar, punand 50 g de zahar într-un vas si turnand peste el cei 150 ml de apa. Odata ce siropul ajunge la 110° C (verifica, folosind un termometru), iar albusurile s-au întarit, da mixerul la viteza mica si toarna siropul în albusuri. Creste apoi viteza mixerului la o valoare medie, iar în cele din urma, la o valoare mare, si amesteca 10 minute, pana ce obtii un amestec cu textura lucioasa, ca o bezea, tare la atingere.
6. Taie untul cubulete si adauga cate un cubulet în bezeaua din mixer. Amesteca la viteza medie. Adauga zaharul pudra cernut si foloseste mixerul la viteza mare. Crema de unt va începe sa se coaguleze, dar nu îti faceti griji. Continua sa amesteci si vei obtine o compozitie omogena. Dupa 2-3 minute, crema de unt trebuie sa devina cremoasa si pufoasa.
7. Pentru glazura, topeste ciocolata la bain-marie si toarna în ea laptele condensat. Asambleaza tortul: unge primul blat cu jumatate din cantitatea de crema de unt, adauga într-un singur strat crema de branza si apoi continua cu al doilea strat de crema de unt. Asaza deasupra al doilea blat de tort si toarna glazura calda de ciocolata alba. Daca vrei, taie blaturile în doua si alterneaza straturile de crema diferit. Presara peste ele fulgi de nuca de cocos. Da la rece, la frigider, minimum 30 de minute înainte de taiere.