Produsele cosmetice sunt facute in laboratoare, beneficiind de toata cercetarea in domeniu, insa ce te faci cu ingredientele chimice pe care le au? Chiar daca ai fi adepta produselor cosmetice de lux, probabil ca sarcina si alaptarea ti-au redefinit deja prioritatile. Nu e nevoie sa treci insa ingrijirea personala pe locul al doilea, pentru ca… exista frumusete si dupa sarcina.
Pielea este cel mai mare organ din corp, prin care se absorb in organism pana la 40% din substantele cu care vine in contact. Ca viitoare mamici, toate invatam ca, pentru binele bebelusului, trebuie sa evitam medicamentele (aproape pe toate), dar si alimentele cu E-uri sau produsele chimice pe care le-am putea inhala accidental.
Acelasi lucru este valabil insa si in cazul cosmeticelor, care pot fi nocive pentru bebelus, fie ca acesta este in burtica, fie ca il alaptezi.
Produse pentru ingrijire
Vopsea de par pe baza de henna. In vopseaua de par de pe piata exista o serie de substante periculoase pentru sanatatea bebelusului. Poti sta fara sa te vopsesti o lunga perioada, dar, din fericire, exista henna, o vopsea 100% naturala si sigura, pe baza de plante, care se gaseste in magazine sub forma de pulbere. Henna contine un pigment colorant aramiu care se leaga de cheratina din par si imbraca firul de par, dar se poate combina si cu suc de sfecla rosie, suc de lamaie sau ceai, pentru a obtine diverse nuante. De regula, producatorul sau distribuitorul produsului iti ofera si retete de amestecuri.
Crema hidratanta cu gel de aloe. O bucatica de frunza de aloe proaspat taiata lasa un gel delicat, pe care il poti folosi pe fata pentru hidratare, dar si pentru a da tenului o senzatie racoritoare. Asadar, cumpara o planta de aloe vera pe care sa o ai in casa. Pe langa rolul de stimulare a productiei colagenului, gelul de aloe are si proprietati antiinflamatorii si detoxifiante.
Ruj discret si hidratant. Fa o pasta din seminte de rodie zdrobite si ulei de masline. Tine-o la frigider doua-trei zile si foloseste-o zilnic pentru a reda culoarea buzelor si a le hidrata. Tot in acest scop poti apela la ulei de morcovi.
Un scrub pentru fata foarte simplu. Amesteca o jumatate de felie de paine veche cu cereale si trei-patru linguri de lape cald, astfel incat sa obtii o pasta (daca ai tenul gras, inlocuieste laptele cu iaurt), si, optional, adauga un varf de lingurita de turmeric pudra (este antiseptic). Amesteca painea in lapte cu degetele, adauga turmericul si mierea, apoi freaca pe fata, aproximativ 45 de secunde. Clateste.
Exfoliant pentru ten. Mixeaza o lingurita de faina de orez cu trei-patru lingurite de lapte (sau iaurt), pentru a face o pasta lichida. Freaca pe fata, dupa care clateste.
Toner cu castravete. Rade o jumatate de castravete, pune-l intr-un tifon si scurge-i sucul intr-un castron. Inmoaie un tampon din bumbac in zeama de castravete si tamponeaza-ti fata. Vara, poti tine acest suc la frigider timp de doua zile, pentru a te bucura de o senzatie de prospetime suplimentara. Mai poti obtine suc de castravete punand un castravete intr-un storcator de legume. Zeama trebuie insa strecurata printr-un tifon curat.
Pentru probleme uzuale ale pielii in sarcina
Cearcanele, pigmentarea pielii sau uscarea buzelor sunt probleme obisnuite, care se vor remedia la cateva luni dupa nastere, dar ce poti face acum pentru a le tine sub control?
Pentru petele pigmentare. Macina o migdala cu cateva fire de sofran, amesteca cu lapte si aplica pe zonele care au nevoie de atentie. Lasa sa se usuce si apoi spala bine. Repeta zilnic.
Vergeturi. Despre vergeturi vei citi un articol complet la pagina XX si vei vedea ca ele trebuie tratate imediat ce apar. Aplica gel de aloe vera pe vergeturile colorate in roz sau violaceu, inainte ca ele sa devina albe. Repeta zilnic. Un alt remediu pentru ele, tot utilizabil imediat ce acestea apar: prepara un ulei de masaj din 50 ml de ulei de susan, 20 de picaturi de ulei de lavanda, cinci picaturi de ulei de neroli si 10 ml de ulei de germeni de grau. Maseaza usor zonele afectate cu acest ulei, inainte de culcare.