Agitatie mare. Cutii imprastiate, jucarii demontate, cabluri, becuri, stive de cartoane, lumanari, reviste si ziare rupte. Totul e haos. Asa arata o locuinta unde bebelusii cresc in voie. Nu e usor sa cresti un copil. Parintii noteaza intr-un caiet ce cumparaturi trebuie sa faca, de multe ori ajung nervosi, transpirati dupa o zi de munca, ochii lor se afunda de oboseala in orbite, au cearcane, cafeaua nu-i mai ajuta.
Daca stam si analizam atent, ne dam seama ca provocarea care apare atunci cand cresti un copil este generata de necunoscut. Intr-adevar, ai prieteni care iti povestesc cum sa cresti un copil, cum il alimentezi, dar cum ar fi daca toate aceste lucruri le poti experimenta intr-un mod amuzant si util incat totul sa ti se para un joc pentru copii ?
Nu este o gluma. Chiar exista un joc pentru parintii curiosi si nu numai unde poti invata sa ai grija de bebelusi.
Actiunea jocului te trimite intr-o maternitate. Practic, lucrezi intr-un spital si trebuie sa ai grija de bebelusii abia nascuti. Ai bebelusi de ingrijit, trebuie sa le dai de mancare, sa le dai suzeta si sa-i schimbi ca ei sa fie multumiti si sa doarma linistiti. Jocul a fost jucat de mii de persoane.
Daca deja ai un copil si nu iti mai disponibilitate pentru jocuri am cateva sfaturi pentru tine, sfaturi care iti vor fi utile cu siguranta.
Poti incepe de exemplu sa-i citesti inca de la nastere, sa-i citesti cu voce tare in fiecare zi si sa-i explici pozele din carti. Apoi, cu timpul, sa il observi, sa vezi cum relationeaza cu diferitele obiecte din jurul lui in diferite situatii. Mai mult decât atât, e bine sa-i citesti carti contextual, ca sa asocieze imaginile din carti si informatiile pe care i le spui cu ceea ce vede, ceea ce simte. De exemplu, daca mergi cu el la plaja sau la picnic, citeste-i despre personaje care merg la plaja, fac castele de nisip, despre apa, daca esti la picnic, citeste-i povesti cu flori, animale, ca sa asocieze experientele pe care le traieste cu ceea ce se intampla in carti.
Ca sa ii dezvolti dictia, repeta-i rimele dintr-o carte si inventeaza alaturi de el cuvinte astfel inca acestea sa sune amuzant. Tot un joc, dar va fi un joc incitant.
Cu timpul, atunci cand vrei sa-i cumperi carti de citit, de colorat, de povesti, ai grija ca acele carti sa fie bine legate, solide, sa nu poate fi rupte usor, cu file groase, cartonate sau plastifiate. Daca o carte devine preferata lui, o va manipula cu mare entuziasm, iar copilul nefiind constient de forta muschilor sai, este posibil sa rupa paginile cartii.
Pe scurt, daca n-ai inca un copil, joaca-te jocuri ca sa intelegi cum e sa cresti un copil, daca deja norocul ti-a suras, sa stii ca cele mai interesante lucruri un copil le invata in joaca!